3 proste przepisy na wegetariańską Wielkanoc!

Ponieważ coraz więcej osób preferuje wegetariańskie posiłki, to przedstawiam Wam moje trzy propozycje Wielkanocnego menu.

Przepisy na wegetariańską Wielkanoc

Mój numer 1 

Wegetariański pasztet z żurawiną

 

Wykonanie jest proste.

Najdłużej trwa przygotowanie soczewicy (bo trzeba ją zamoczyć – robiłam to tylko przez 30 min), później gotowałam 10 minut na dużym ogniu i 25 minut na średnim, aż wchłonęła całą wodę. Kaszę jaglaną jak zwykle najpierw uprażyłam, a później zalałam wodą, gotowałam 12 minut, aż do wchłonięcia całej wody. 

Składniki

  • 2 szklanki zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • ¾ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ¼ łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Przepis ze strony Jadłonomia:

Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
  2. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

Mój numer 2

Puree z batata w towarzystwie pora.

Słodki ziemniak czyli puree z batata w towarzystwie ostrego pora.

Składniki

  • bataty 2 średniej wielkości
  • por 1/2 
  • olej do smażenia – ja wybieram olej kokosowy, Mama masło 😉 
  • sól lawendowa (ale może być też zwykła)
  • pieprz

Przepis banalnie prosty i szybki…

Bataty obieram, kroję na mniejsze kawałki by szybciej się ugotowały w lekko osolonej wodzie (około 12-15min.) Po ugotowaniu wylewam wodę i rozgniatam tłuczkiem. 

Pora kroję w paseczki. Czyli najpierw długie paski wzdłuż, a później mniejsze około 5cm. Smażę na maśle lub oleju, dodaję sól, pieprz. Tyle… 

 

Mój numer 3

Prosta pasta z bobu

 

Składniki

  • bób 0,5kg
  • pietruszka 1/2 pęczka
  • koperek 1/2 pęczka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oliwa lub olej lniany 2-3 łyżki
  • sól himalajska różowa – w zależności ile lubicie
  • pieprz
  • pomidor

 

Bób gotuję około 7-9 minut, w zależności od ilości bobu w garnku 😉 sprawdzam widelcem czy jest już miękki. Przepłukuję zimną wodą, a gdy ostygnie zdejmuję łupiny.
Do blendera wkładam bób, pietruszkę, koper, czosnek, oliwę, sól i pieprz – wszystko blenduje.
Pasta świetnie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem i pomidorem, ale można też jej użyć jako pesto do makaronu 😉

 

Chcecie więcej przepisów? A może chcecie podzielić się swoimi?

Komentujcie 😉 

Related Post

Prosta pasta z bobu bób 0,5kg pietruszka 1/2 pęczka koperek 1/2 pęczka czosnek 2-3 ząbki oliwa lub olej lniany 2-3 łyżki sól himalajska różowa ...
Puree z batata w towarzystwie pora. Tym razem przepis mojej Ukochanej Mamy dla córki, która nie je mięsa 🙂 Puree z batata. Moja Mama zawsze gotowała zdrowo i lekko, w końcu wyniosła...
Czy posty lecznicze są nam potrzebne? cz.1 Zacznę od tego, że post leczniczy nie jest rodzajem diety odchudzającej, ponieważ będąc na diecie zależy nam na tym by po prostu schudnąć. Jak sam...

4 komentarze

  1. Bardzo podoba mi się przepis na pasztet! Jem co raz mniej mięsa, więc chętnie wypróbuje taki wegański :).

  2. Przepisy bardzo fajne. Ten pasztet mnie kusi do wypróbowania.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*