3 proste przepisy na wegetariańską Wielkanoc!

Zapisz się do newslettera

Ponieważ coraz więcej osób preferuje wegetariańskie posiłki, to przedstawiam Wam moje trzy propozycje Wielkanocnego menu.

Przepisy na wegetariańską Wielkanoc

Mój numer 1 

Wegetariański pasztet z żurawiną

 

Wykonanie jest proste.

Najdłużej trwa przygotowanie soczewicy (bo trzeba ją zamoczyć – robiłam to tylko przez 30 min), później gotowałam 10 minut na dużym ogniu i 25 minut na średnim, aż wchłonęła całą wodę. Kaszę jaglaną jak zwykle najpierw uprażyłam, a później zalałam wodą, gotowałam 12 minut, aż do wchłonięcia całej wody. 

Składniki

  • 2 szklanki zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • ¾ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ¼ łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Przepis ze strony Jadłonomia:

Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
  2. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

Mój numer 2

Puree z batata w towarzystwie pora.

Słodki ziemniak czyli puree z batata w towarzystwie ostrego pora.

Składniki

  • bataty 2 średniej wielkości
  • por 1/2 
  • olej do smażenia – ja wybieram olej kokosowy, Mama masło 😉 
  • sól lawendowa (ale może być też zwykła)
  • pieprz

Przepis banalnie prosty i szybki…

Bataty obieram, kroję na mniejsze kawałki by szybciej się ugotowały w lekko osolonej wodzie (około 12-15min.) Po ugotowaniu wylewam wodę i rozgniatam tłuczkiem. 

Pora kroję w paseczki. Czyli najpierw długie paski wzdłuż, a później mniejsze około 5cm. Smażę na maśle lub oleju, dodaję sól, pieprz. Tyle… 

 

Mój numer 3

Prosta pasta z bobu

 

Składniki

  • bób 0,5kg
  • pietruszka 1/2 pęczka
  • koperek 1/2 pęczka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oliwa lub olej lniany 2-3 łyżki
  • sól himalajska różowa – w zależności ile lubicie
  • pieprz
  • pomidor

 

Bób gotuję około 7-9 minut, w zależności od ilości bobu w garnku 😉 sprawdzam widelcem czy jest już miękki. Przepłukuję zimną wodą, a gdy ostygnie zdejmuję łupiny.
Do blendera wkładam bób, pietruszkę, koper, czosnek, oliwę, sól i pieprz – wszystko blenduje.
Pasta świetnie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem i pomidorem, ale można też jej użyć jako pesto do makaronu 😉

 

Chcecie więcej przepisów? A może chcecie podzielić się swoimi?

Komentujcie 😉