Bakłażan w pomidorach z serem halloumi

bakłażan w pomidorach

Bakłażan w pomidorach z serem halloumi

 

Moje ukochane, popisowe danie. Bakłażan w pomidorach z serem halloumi. Dawno już tego nie przyrządzałam. A przepis jest bardzo prosty i szybki. Danie to poznałam podczas pobytu w Krakowie, gdy trafiłam do knajpki „Orient Express”, cały wystrój przypominał pociąg.  

Składniki

  • bakłażan – jeden to porcja dla 2 osób
  • cebula – 1szt.
  • czosnek – 3-4 ząbki, ja lubię dużo 
  • pomidory z puszki
  • ser halloumi
  • sól, pieprz
  • świeże zioła
  • olej kokosowy do smażenia

Na maśle kokosowym (rafinowanym) smażę bakłażana, którego wcześniej pokroiłam (wzdłuż) na cienkie około 0,5cm plastry. Bakłażan pochłania ogromne ilości tłuszczu, dlatego ja zawsze mocno rozgrzewam patelnię i czekam, aż się zarumieni, zrobi w miarę miękki i nie smażę jakoś bardzo długo 😉  (i tak dojdzie jeszcze w piekarniku). Usmażone plastry przekładam do żarodooodpornego naczynia.  Na drugiej patelni smażę (również na oleju kokosowym) cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję pomidory z puszki, przetarty czosnek, sól, pieprz i czekam, aż nadmiar wody wyparuje, a konsystencja zrobi się zwarta. Pomidory z cebulą i czosnkiem kładę na bakłażany, na wierzch pokrojony w plastry ser halloumi i do piekarnika. Czekam około 10-15min. aż ser się roztopi. Na wierzch ulubione zioło czyli majeran. 

Koniecznie wypróbujcie bo jest to nie tylko łatwe, ale i przeeeepyszne. Smacznego! 

 

Więcej na stronie PRZEPISY

 

Related Post

Moja wege miska mocy. Przedstawiam Wam moją miskę mocy w wersji wege 😉 Bazę stanowi kasza pęczak, do tego karmelizowana marchewka, seler naciowy, czerwona fasola, tofu...
Pak Choi z makaronem ryżowym Jak tylko zobaczyłam w sklepie kapustę Pak Choi to przypomniał mi się wyjazd na Bali, a konkretniej przystanek w Chinach 🙂 gdzie jadłam właśnie t...
Wege spring rolls z pomidorową salsą Uwielbiam kiszonki, zwłaszcza kiszoną kapustę. Mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację, a to wszystko popić sokiem z kiszonej kapusty. Jem ją n...

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*