Bezglutenowe dania, gotowe w 3 minuty.

Wiele razy czytałam o tym, że alergii można nabawić się w każdym wieku, jednak nigdy bym nie pomyślała, że może to spotkać mnie, w sumie to nadal nie mam pewności, ale chcę to „zbadać”. Piszę w cudzysłowie bo nie planuje robić profesjonalnych testów, tylko będę obserwować swój organizm… ale może tak od początku 😉

Od jakiegoś czasu zdarza się, że budzę się ze spuchniętą powieką, albo policzkiem, a nawet czołem. Zastanawiałam się o co chodzi, nigdy tego wcześniej nie miałam, a teraz dzieje się to średnio raz na tydzień, a nawet częściej. Opuchlizna trochę schodzi po porannym bieganiu, a wieczorem jest już ledwo widoczna. Nie byłam pewna czy to alergia czy zatoki, znajomy lekarz zerknął i powiedział zatoki, inny znajomy, że alergia 🙂 Skończyło się na tym, że mam skierowanie do laryngologa i alergologa. Ale jak to ze mną jest, skonsultowałam się też z osobą od niekonwencjonalnej medycyny, mianowicie z moim bioenergoterapeutą Panem Markiem, o którym już kiedyś pisałam (tutaj). Pomachał swoim wahadełkiem i ustalił, że jest to proces oczyszczania trzustki oraz zaproponował by na jakiś czas na próbę odstawić gluten…

Nigdy bym nie sądziła, że mam problem z tolerancją glutenu! Ale ok, to jeszcze nie jest pewne… chociaż muszę przyznać, że od dwóch dni nie jem chleba, a na obiad zjadłam produkty bezglutenowe – marki Chaque Jour Sans Gluten z E.Leclrec, które widzicie na zdjęciu. Są to produkty pochodzące z Włoch, co lubię, są BEZGLUTENOWE 🙂 mają odpowiednie certyfikaty i naprawdę są pyszne! Do tego przygotowanie trwa 2-3minuty.

Jednego dnia zjadłam Ravioli ze szpinakiem i ricottą, które gotowałam w osolonej wodzie dosłownie 2 minuty, bo lubię potrawy al dente, następnie polałam olejem kokosowym i świeżymi ziołami z mojego ogrodu. Dzisiaj były gnocchi czyli trochę takie nasze polskie kopytka. Do tego na patelni usmażyłam cebulkę na oleju kokosowym i dodałam świeżych ziół. Sama nie wiem, które danie było lepsze, ale jeśli macie nietolerancję na gluten bo np. puchniecie, albo jest Wam ciężko na żołądku i chcecie kupić dobre i szybkie danie to polecam Wam te dania z E. Leclerc.

 

 

Related Post

Quinoa czyli złoto Inków.   Komosa ryżowa stała się modna dopiero niedawno, a uprawia się ja już dobre kilka tysięcy lat. W Ameryce Południowej nazywa się ją złotym...
Słodkie i słone przekąski bez glutenu 😉   Jak to często bywa na wakacjach ludzie dają sobie dyspensę w wielu kwestiach. Wdziewają wakacyjne stroje, opuszczają miasto na korzyść p...
Szybki makaron z pomidorami i burratą. Najprostszy i najszybszy przepis na przepyszny makaron z pomidorami i burratą.  Bardzo lubię gotować, ale jestem zdania, że dobry obiad można ...

3 komentarze

  1. Myślę, że to świetne rozwiązanie dla osób z alergią na gluten 🙂

  2. Teraz to głodny jestem 🙂

  3. Świetny wpis 😊

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*