Biała kapusta z kaszą jaglaną

W kuchni i w życiu wyznaję zasadę – Im prościej tym lepiej 😉 Biała kapusta z kaszą jaglaną to jeden z moich ulubionych przepisów i do tego najprostszy 🙂 Zastanawiam się dlaczego nie wrzuciłam tego przepisu wcześniej na bloga?! 🙂  Jest on tak prosty, że nawet osoba, która nie przepada za gotowaniem zrobi to perfekcyjnie! Lista składników jest bardzo krótka, tak naprawdę wystarczy mieć w lodówce białą kapustę i kaszę jaglaną.

Składniki

  • biała kapusta (w zależności od wielkości główki i ilości porcji, ja używam około 1/4 na osobę)
  • kasza jaglana 100g
  • olej kokosowy do smażenia – koniecznie, to on nadaje smak potrawie
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka – opcjonalnie

 

Wykonanie jest banalne 🙂 Szatkuję kapustę tak jak do surówki, im mniejsze będą kawałki, tym szybciej się usmażą. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i na nim smażę kapustę, dodaję jedynie sól. Na drugiej patelni prażę kaszę jaglaną (bez tłuszczu czy wody, sucha patelnia), a gdy poczuje w powietrzu zapach prażonej kukurydzy to wlewam wodę, gotuję 15 minut, dodaję sól i czekam, aż kasza wchłonie całą wodę (jeśli stanie się to szybciej to dolewam wodę).

Po 15 minutach gdy kasza jest ugotowana, a kapusta miękka i pachnąca olejem kokosowym to wszystko łączę i posypuję zieloną pietruszką, pieprzem i ewentualnie solą. To danie jest nie tylko proste, ale przepyszne!

Related Post

Hummus czyli bogactwo białka pinterest.com Hummus to bardzo pożywna pasta, którą można zrobić w parę minut. Staram się zawsze mieć w kuchni ciecierzycę (lepiej ją przygotować ...
Zielony koktajl   Zielony koktajl to mój ulubiony posiłek po bieganiu! Dzisiaj proponuję taką wersję.          ...
Avocado czyli masło Boga pinterest.com Avocado to jedno z najzdrowszych owoców, tak owoców nie warzyw jak niektórzy mylą. Ale nomenklatura ma tu akurat najmniejsze znacze...

8 komentarzy

  1. Biała kapusta – wielki LOVE. Ale kasza mnie nadal nie przekonuje, do tego chyba trzeba dorosnąć w życiu 😛 Masz piękną kuchnię! No, a przynajmniej ten fragment, który widzę, resztę podpowiada mi wyobraźnia.

  2. Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci więc chętnie wypróbuję 🙂

  3. Bardzo fajny łatwy przepis. Podoba mi się sposób na kaszę jaglaną. nie słyszałam nigdy o prażeniu. 🙂

  4. ja przyznaje ze mam lekkiego świra bo z kapusty ZAWSZE zawijam gołąbki 🙂
    ps. spotkałam się z opinią że smażenie na oleju kokosowym nie jest zdrowe- i jak jest naprawdę?

    • Opinie są podzielone, ja czytałam kiedyś, że łańcuchy kwasów tłuszczowych zawarte w oleju kokosowym są bardzo odporne na wysoką temperaturę. Uważam, że jest on bardzo zdrowy, dlatego używam go do wszystkiego – do smażenia, zamiast masła na chleb, do pieczenia 🙂 Dlatego polecam 😉

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*