Cieciorka w pomidorach w 15 minut. Moje nowe, ulubione i szybkie danie. Ostatnio dokonałam lekkiej modyfikacji diety, usunęłam cukier i nabiał. Dodałam za to więcej białka pochodzenia roślinnego, czyli tofu, cieciorka, soczewica, fasola itd.
To danie jest zarówno dla osoby wege, weganina czy mięsożercy, który ostro ćwiczy na siłce 😉
Najnowsze odkrycie i mega pyszne danie to…
Cieciorka w pomidorach
Danie to robię bardzo szybko, bo w 15 minut. Jest proste i bardzo pożywne, a do tego bogate w białko i mega sycące.
Składniki
- cieciorka z puszki/słoika lub sucha (wtedy moczymy ją całą noc w wodzie i gotujemy około 1,5h
- pomidory świeże lub z puszki
- cebula
- czosnek
- soł, pieprz
- ryż (basmati lub czarny)
- liście pietruszki
- olej kokosowy do smażenia
Pierwsza rzecz to cieciorka – masz wybór, albo kupujesz gotową w puszcze lub słoiku. Jest to sposób bardzo wygodny i szybki, jeśli wcześniej jej nie zamoczysz na noc, to szybko tego dania nie przygotujesz. Jeśli jednak planujesz robić cieciorkę wcześniej to moczysz ją całą noc, a później gotujesz 1,5h.
Ok teraz przepis. Zaczynam od ryżu – gotuje go w lekko osolonej wodzie, około 15 minut. W tym samym czasie kroję cebulę w kostkę i podsmażam na oleju kokosowym, dodaje cieciorkę i smażę kilka minut. Nastpenie pomidory, czosnek, sól i pieprz. Czekam, aż woda z pomidorów wyparuje, bo lubię gdy konsystencja jest zwarta. Wszystko zajmie maksymalnie 15 minut, łącznie z posiekaniem pietruszki, którą obsypie danie 😉
A tak prezentuje się cieciorka w pomidorach. Pychota!
Zrobie dzis na obiad
Super Karina 🙂 pochwal się jak wyszedł 😉
Cieciorka lub soczewica w pomidorach to u mnie dość częste danie. Ja w zależności od dostępności warzyw dodane do niej cukinię lub bakłażana. Fajnie też pasują suszone pomidory oraz czosnek niedźwiedzi 🙂
Dzięki Olka, na pewno wypróbuje 😉
Lubię takie połączenia.