Cieciorka w pomidorach w 15 minut!

 

Cieciorka w pomidorach w 15 minut. Moje nowe, ulubione i szybkie danie. Ostatnio dokonałam lekkiej modyfikacji diety, usunęłam cukier i nabiał. Dodałam za to więcej białka pochodzenia roślinnego, czyli tofu, cieciorka, soczewica, fasola itd. 

To danie jest zarówno dla osoby wege, weganina czy mięsożercy, który ostro ćwiczy na siłce 😉 

Najnowsze odkrycie i mega pyszne danie to…

Cieciorka w pomidorach

Danie to robię bardzo szybko, bo w 15 minut. Jest proste i bardzo pożywne, a do tego bogate w białko i mega sycące.

Składniki

  • cieciorka z puszki/słoika lub sucha (wtedy moczymy ją całą noc w wodzie i gotujemy około 1,5h
  • pomidory świeże lub z puszki
  • cebula
  • czosnek
  • soł, pieprz
  • ryż (basmati lub czarny)
  • liście pietruszki
  • olej kokosowy do smażenia

 

Pierwsza rzecz to cieciorka – masz wybór, albo kupujesz gotową w puszcze lub słoiku. Jest to sposób bardzo wygodny i szybki, jeśli wcześniej jej nie zamoczysz na noc, to szybko tego dania nie przygotujesz. Jeśli jednak planujesz robić cieciorkę wcześniej to moczysz ją całą noc, a później gotujesz 1,5h. 

Ok teraz przepis. Zaczynam od ryżu – gotuje go w lekko osolonej wodzie, około 15 minut. W tym samym czasie kroję cebulę w kostkę i podsmażam na oleju kokosowym, dodaje cieciorkę i smażę kilka minut. Nastpenie pomidory, czosnek, sól i pieprz. Czekam, aż woda z pomidorów wyparuje, bo lubię gdy konsystencja jest zwarta. Wszystko zajmie maksymalnie 15 minut, łącznie z posiekaniem pietruszki, którą obsypie danie 😉 

A tak prezentuje się cieciorka w pomidorach. Pychota!