Hummus czyli bogactwo białka

pinterest.com

Hummus to bardzo pożywna pasta, którą można zrobić w parę minut. Staram się zawsze mieć w kuchni ciecierzycę (lepiej ją przygotować samodzielnie, zalać wodą na noc, a później gotować na małym ogniu około 2-3h, jednak w przypadku gdy jest za późno z pomocą zawsze przychodzi ciecierzyca z puszki lub ze słoika – pewnie będą głosy protestu, że ta z puszki jest niezdrowa, wystarczy zwrócić uwagę na etykietę, czy w składzie nie ma konserwantów) do tego pasta tahini, którą również można przygotować samodzielnie lub kupić w słoiku, dobrej jakości oliwa, czosnek, sok z cytryny i sól. Wszystko do blendera, gdy konsystencja jest zbyt zbita to dolewamy wody z wywaru, w którym gotowana była ciecierzyca lub wodę niegazowaną.

Składniki:

200g ugotowanej ciecierzycy
100g pasty tahini
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
oliwa z oliwek

Pasta z ciecierzycy pasuje do pity, jeśli ktoś unika produktów, które zawierają drożdże to można samodzielnie przygotować chlebek ajurwedyjski zgodnie z przepisem Agnieszki Maciąg:

Szybki bezglutenowy chlebek ajurwedyjski – gotowy w 30 minut!


Jest to bardzo prosty przepis, przygotowanie wraz z pieczeniem zajmuje około 30 minut, nie zawiera on drożdży a dodatkowo jest bezglutenowy.

Wracając do hummusu, jego główny składnik – ciecierzyca jest bardzo bogata w białko, w 100 gramach jest go 8,86g.
Zawiera potas, który przyspiesza usuwanie nadmiaru sodu z organizmu, co sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia; błonnik, który utrzymuje uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie węglowodanów oraz stabilizuje poziom cukru we krwi.

Zarówno ciecierzyca jak i pasta tahini są bogate w żelazo. Pasta tahini powstaje z połączenia oleju oraz uprażonych ziaren sezamu.

„Ponadto, jak wynika z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w „British Journal of Nutrition”, dzięki diecie bogatej w ciecierzycę można zredukować trzewną tkankę tłuszczową („Badania przeprowadzane na Wake Forest Baptist Medical Center wskazują, że 10 gramów rozpuszczalnych włókien dziennie – bez żadnych innych zmian diecie – pozwala zmniejszyć ilość trzewnej tkanki tłuszczowej. Dziesięć gramów włókna zawierają dwa małe jabłka, szklanka groszku lub pół szklanki fasoli, czy właśnie ciecierzycy”) i zmniejszyć odporność na insulinę. Przynajmniej taki efekt badacze uzyskali u szczurów z otyłością wywołaną laboratoryjnie. Doszli więc do wniosku, że dieta bogata w ciecierzycę może zapobiec wystąpieniu cukrzycy.”

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
http://www.dobrystan.pl/artykuly/jak-pozbyc-sie-tluszczu-trzewnego

Dla mnie hummus idealnie łączy się z karczochami, zieloną pietruszką i kaparami. Jest to świetne danie na lekki lunch, pyszne i sycące.

Zapisz

Related Post

Zielony koktajl   Zielony koktajl to mój ulubiony posiłek po bieganiu! Dzisiaj proponuję taką wersję.          ...
Bomba witaminowa na śniadanie pinterest.com Wiele osób zadaje mi pytanie odnośnie tego jak wygląda mój poranek, zwłaszcza śniadanie. Nie każdy ma czas na codzienne rytuały jak ...
Biała kapusta z kaszą jaglaną W kuchni i w życiu wyznaję zasadę - Im prościej tym lepiej 😉 Biała kapusta z kaszą jaglaną to jeden z moich ulubionych przepisów i do tego najpro...

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*