Hummus czyli bogactwo białka

pinterest.com

Hummus to bardzo pożywna pasta, którą można zrobić w parę minut. Staram się zawsze mieć w kuchni ciecierzycę (lepiej ją przygotować samodzielnie, zalać wodą na noc, a później gotować na małym ogniu około 2-3h, jednak w przypadku gdy jest za późno z pomocą zawsze przychodzi ciecierzyca z puszki lub ze słoika – pewnie będą głosy protestu, że ta z puszki jest niezdrowa, wystarczy zwrócić uwagę na etykietę, czy w składzie nie ma konserwantów) do tego pasta tahini, którą również można przygotować samodzielnie lub kupić w słoiku, dobrej jakości oliwa, czosnek, sok z cytryny i sól. Wszystko do blendera, gdy konsystencja jest zbyt zbita to dolewamy wody z wywaru, w którym gotowana była ciecierzyca lub wodę niegazowaną.

Składniki:

200g ugotowanej ciecierzycy
100g pasty tahini
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
oliwa z oliwek

Pasta z ciecierzycy pasuje do pity, jeśli ktoś unika produktów, które zawierają drożdże to można samodzielnie przygotować chlebek ajurwedyjski zgodnie z przepisem Agnieszki Maciąg:

Szybki bezglutenowy chlebek ajurwedyjski – gotowy w 30 minut!


Jest to bardzo prosty przepis, przygotowanie wraz z pieczeniem zajmuje około 30 minut, nie zawiera on drożdży a dodatkowo jest bezglutenowy.

Wracając do hummusu, jego główny składnik – ciecierzyca jest bardzo bogata w białko, w 100 gramach jest go 8,86g.
Zawiera potas, który przyspiesza usuwanie nadmiaru sodu z organizmu, co sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia; błonnik, który utrzymuje uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie węglowodanów oraz stabilizuje poziom cukru we krwi.

Zarówno ciecierzyca jak i pasta tahini są bogate w żelazo. Pasta tahini powstaje z połączenia oleju oraz uprażonych ziaren sezamu.

„Ponadto, jak wynika z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w „British Journal of Nutrition”, dzięki diecie bogatej w ciecierzycę można zredukować trzewną tkankę tłuszczową („Badania przeprowadzane na Wake Forest Baptist Medical Center wskazują, że 10 gramów rozpuszczalnych włókien dziennie – bez żadnych innych zmian diecie – pozwala zmniejszyć ilość trzewnej tkanki tłuszczowej. Dziesięć gramów włókna zawierają dwa małe jabłka, szklanka groszku lub pół szklanki fasoli, czy właśnie ciecierzycy”) i zmniejszyć odporność na insulinę. Przynajmniej taki efekt badacze uzyskali u szczurów z otyłością wywołaną laboratoryjnie. Doszli więc do wniosku, że dieta bogata w ciecierzycę może zapobiec wystąpieniu cukrzycy.”

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
http://www.dobrystan.pl/artykuly/jak-pozbyc-sie-tluszczu-trzewnego

Dla mnie hummus idealnie łączy się z karczochami, zieloną pietruszką i kaparami. Jest to świetne danie na lekki lunch, pyszne i sycące.

Zapisz

Related Post

Zielony koktajl na bazie jarmużu   Zielony koktajl na bazie jarmużu to mój ulubiony posiłek po bieganiu! Dzisiaj proponuję Wam zielony koktajl, wersja z sokiem z jabłek, wy...
Bakłażan czyli miłosna gruszka Miłość do bakłażana była miłością od pierwszego kęsa 😉 Jego inna nazwa to oberżyna lub gruszka miłosna. Moja ulubiona wersja to zapiekany pod po...
Szybki makaron z pomidorami i burratą. Najprostszy i najszybszy przepis na przepyszny szybki makaron z pomidorami i burratą. Bardzo lubię gotować, ale jestem zdania, że dobry obiad można...

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*