Kapusta z kaszą jaglaną

kapusta z kaszą jaglaną

Kapusta z kaszą jaglaną

W kuchni i w życiu wyznaję zasadę – Im prościej tym lepiej. Biała kapusta z kaszą jaglaną to jeden z moich ulubionych przepisów i do tego najprostszy. Zastanawiam się dlaczego nie wrzuciłam tego przepisu wcześniej na bloga?! Jest on tak prosty, że nawet osoba, która nie przepada za gotowaniem zrobi to perfekcyjnie! Lista składników jest bardzo krótka, tak naprawdę wystarczy mieć w lodówce białą kapustę i kaszę jaglaną.

Składniki

  • biała kapusta (w zależności od wielkości główki i ilości porcji, ja używam około 1/4 na osobę)
  • kasza jaglana 100g
  • olej kokosowy do smażenia – koniecznie, to on nadaje smak potrawie
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka – opcjonalnie

Wykonanie jest banalne.

Szatkuję kapustę tak jak do surówki, im mniejsze będą kawałki, tym szybciej się usmażą. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i na nim smażę kapustę, dodaję jedynie sól. Na drugiej patelni prażę kaszę jaglaną (bez tłuszczu czy wody, sucha patelnia), a gdy poczuje w powietrzu zapach prażonej kukurydzy to wlewam wodę, gotuję 15 minut, dodaję sól i czekam, aż kasza wchłonie całą wodę (jeśli stanie się to szybciej to dolewam wodę).

Po 15 minutach gdy kasza jest ugotowana, a kapusta miękka i pachnąca olejem kokosowym to wszystko łączę i posypuję zieloną pietruszką, pieprzem i ewentualnie solą. To danie jest nie tylko proste, ale przepyszne!

kapusta z kaszą jaglaną

Kapusta z kaszą jaglaną nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. 

Related Post

Szybki makaron z pomidorami i burratą. Najprostszy i najszybszy przepis na przepyszny szybki makaron z pomidorami i burratą. Bardzo lubię gotować, ale jestem zdania, że dobry obiad można...
Makaron i pesto z bobu Makaron i pesto z bobu makaron spaghetti lub tagiatelle  bób 250g (składniki na pesto z bobu tutaj) suszone pomidory około 8-10 sz...
Bakłażan w pomidorach z serem halloumi Bakłażan w pomidorach z serem halloumi   Moje ukochane, popisowe danie. Bakłażan w pomidorach z serem halloumi. Dawno już tego nie prz...

8 komentarzy

  1. Biała kapusta – wielki LOVE. Ale kasza mnie nadal nie przekonuje, do tego chyba trzeba dorosnąć w życiu 😛 Masz piękną kuchnię! No, a przynajmniej ten fragment, który widzę, resztę podpowiada mi wyobraźnia.

  2. Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci więc chętnie wypróbuję 🙂

  3. Bardzo fajny łatwy przepis. Podoba mi się sposób na kaszę jaglaną. nie słyszałam nigdy o prażeniu. 🙂

  4. ja przyznaje ze mam lekkiego świra bo z kapusty ZAWSZE zawijam gołąbki 🙂
    ps. spotkałam się z opinią że smażenie na oleju kokosowym nie jest zdrowe- i jak jest naprawdę?

    • Opinie są podzielone, ja czytałam kiedyś, że łańcuchy kwasów tłuszczowych zawarte w oleju kokosowym są bardzo odporne na wysoką temperaturę. Uważam, że jest on bardzo zdrowy, dlatego używam go do wszystkiego – do smażenia, zamiast masła na chleb, do pieczenia 🙂 Dlatego polecam 😉

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*