Karmelizowana brukselka z kaszą pęczak

karmelizowana brukselka

Brukselka pochodzi z Belgii, jest bogata w witaminę C, a w naszym kraju najczęściej gotuje się ją w wodzie i podaje z zasmażką z bułki tartej i masła. Ja wpadłam na pomysł by zrobić ją troszkę w innym stylu… papryczka chili dodaje pikanterii, glazura z kremu balsamico lekko octowego smaku, a truflowy miód słodyczy.

Brukselka w azjatyckim stylu.

Składniki

  • brukselka 500g
  • olej kokosowy (2 łyżki do smażenia)
  • krem i ocet balsamico 
  • papryczka chili (2cm)
  • miód truflowy (może być inny miód, 1 łyżka)
  • sól, pieprz, szafran
  • zielona pietruszka 1/2 pęczka
  • słonecznik
  • kasza pęczak 100g

Obiad w 10 minut… karmelizowana brukselka, nawet mięsożerca się naje

Brukselkę gotuję w osolonej wodzie, około 5-7 minut – lubię jak jest al dente. Następnie przekładam na patelnię, na której rozpuścił się już olej kokosowy, dokładam drobno pokrojone chili, krem i ocet balsamico. Ilość taka by otuliła brukselkę i stworzyła na niej glazurę, do tego miód truflowy i przyprawy. W drugim garnku gotuję kaszę pęczak – 10 minut w osolonej wodzie, wodę odlewam i przekładam na talerz. Dodaję brukselkę i wszystko posypuję prażonym słonecznikiem i pietruszką 😉 

 

Smacznego! 

karmelizowana brukselka

Więcej na stronie PRZEPISY

Related Post

Czy posty lecznicze są nam potrzebne? cz.1 Zacznę od tego, że post leczniczy nie jest rodzajem diety odchudzającej, ponieważ będąc na diecie zależy nam na tym by po prostu schudnąć. Jak sam...
Zupa z młodej kiszonej kapusty Zupa z młodej kiszonej kapusty Uwielbiam młodą kapustę. Gdy zobaczyłam w menu zupa z młodej kiszonej kapusty, to musiałam od razu ustalić jej skład...
Skorzonera i młode ziemniaki Skorzonera to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Wężymord bo też tak jest nazywana, przypomina mi w smaku białe szparagi. Jej właściwości zdrowotn...

Dodaj komentarz