Makaron i pesto z bobu
Składniki na 2 porcje
- makaron spaghetti lub tagiatelle
- bób 250g (składniki na pesto z bobu tutaj)
- suszone pomidory około 8-10 szt. najlepiej w zalewie, którą dodamy do makaronu
- czosnek 4 – ja to lubię dać dużo, nawet 6 ząbków, więc w zależności ile lubisz 😉
- cebula 1szt.
- pestki słonecznika 2-3 łyżki
- sól, pieprz
- świeże zioła – ja użyłam majeranku
Zaczynam od pesto z bobu, przepis znajdziesz tutaj. Gotuję makaron, około 8 minut, żeby był al dente, na patelni smażę cebulę i czosnek (pokrojone w cienkie plasterki), do smażenia używam oleju po suszonych pomidorach. Następnie dokładam ugotowany makaron, pesto z bobu, pokrojone w kawałki suszone pomidory, sól, pieprz do smaku. Na drugiej patelni prażę pestki słonecznika i dokładam do makaronu, na sam koniec świeży majeranku.
Wygląda genialnie, a jak smakuje <3