Makaron wege i kuleczki z kalafiora w pomidorowym sosie.

Zapisz się do newslettera

makaron wege

 

 

Kto nie lubi makaronu, a do tego sosu pomidorowego no i klopsików, takie a’la włoskie pulpety.  W mojej wersji makaronu wege, przedstawiam Wam klopsiki zrobione z kalafiora. Raz spróbujecie i na pewno zasmakujecie! Jeśli chodzi o makaron, to najlepiej pasuje spaghetti lub tagliatelle. Obecnie na rynku jest dużo wegańskich serów, którymi z pewnością może posypać danie. 

 

Składniki

  • makaron (ulubiona odmiana)
  • kalafior
  • mąka kukurydziana
  • tofu (opcja)
  • jajko
  • pomidory w puszcze
  • przyprawy – sól, pieprz, curry, majeran, kurkuma
  • czosnek 2-3 ząbki
  • świeże zioła
  • olej kokosowy do smażenia

Przepis na makaron wege 

Przepis

  1. Kalafior gotuję kilka minut by był al dente, następnie kroję i rozdrabniam widelcem, dodaję jajko, pokrojone w kostkę tofu, przyprawy, mąkę kukurydzianą wg uznania, chodzi o to by konsystencja była zwarta i tak by można było z tego ulepić małe kuleczki, smażę je na oleju kokosowym.
  2. Gdy się usmażą dodaję pomidory w puszce, posiekany czosnek i wszystko doprawiam solą i pieprzem.
  3.  Osobno gotuję makaron (zgodnie z przepisem) i wszystko razem łączę i mieszkam
    na patelni, po 2-3 minutach jest gotowy do podania 😉
  4. Na końcu świeże zioła np. bazylia lub oregano 

     Czy wiesz, że w jednej łyżeczce suszonego oregano jest wystarczająco dużo witaminy K, aby zaspokoić około jednej dziesiątej dziennego zapotrzebowania? 

    źródło: https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/przyprawy/oregano-wlasciwosci-zdrowotne-i-zastosowanie/lrtw0p9

 

 

makaron wege                          makaron wege

 

Masz ochotę na inny wege makaron? Przepis poniżej:

 

Makaron z bazyliowym pesto i tofu

Summary
recipe image
Recipe Name
Makaron z wege kuleczkami z kalafiora w sosie pomidorowym
Published On
Cook Time