Kto nie lubi makaronu, a do tego sosu pomidorowego no i klopsików?
W mojej wersji przedstawiam Wam wege klopsiki zrobione z kalafiora. Kto raz spróbuje ten już zawsze będzie jadł je w tej wersji.
Składniki
- makaron (ulubiona odmiana)
- kalafior
- mąka kukurydziana
- tofu (opcja)
- jajko
- pomidory w puszcze
- przyprawy – sól, pieprz, curry, majeran, kurkuma
- czosnek 2-3 ząbki
- świeże zioła
- olej kokosowy do smażenia
Przepis na makaron wege
Przepis
- Kalafior gotuję kilka minut by był al dente, następnie kroję i zdrobniam widelcem, dodaję jajko, pokrojone w kostkę tofu, przyprawy, mąkę kukurydzianą wg uznania, chodzi o to by konsystencja była zwarta i tak by można było z tego ulepić małe kuleczki, smażę je na oleju kokosowym.
- Gdy się usmażą dodaję pomidory w puszce, posiekany czosnek i wszystko doprawiam solą i pieprzem.
- Osobno gotuję makaron (zgodnie z przepisem) i wszystko razem łączę i mieszkam
na patelni, po 2-3 minutach jest gotowy do podania 😉 - Na końcu świeże zioła np. bazylia lub oregano.
Summary

Recipe Name
Makaron z wege kuleczkami z kalafiora w sosie pomidorowym
Published On
Cook Time