Makaron wege z kuleczkami z kalafiora w sosie pomidorowym

makaron wege

 

 

Kto nie lubi makaronu, a do tego sosu pomidorowego no i klopsików?

W mojej wersji przedstawiam Wam wege klopsiki zrobione z kalafiora. Kto raz spróbuje ten już zawsze będzie jadł je w tej wersji.

 

Składniki

  • makaron (ulubiona odmiana)
  • kalafior
  • mąka kukurydziana
  •  tofu (opcja)
  • jajko
  • pomidory w puszcze
  • przyprawy – sól, pieprz, curry, majeran, kurkuma
  • czosnek 2-3 ząbki
  • świeże zioła
  • olej kokosowy do smażenia

Przepis na makaron wege 

Przepis

  1. Kalafior gotuję kilka minut by był al dente, następnie kroję i zdrobniam widelcem, dodaję jajko, pokrojone w kostkę tofu, przyprawy, mąkę kukurydzianą wg uznania, chodzi o to by konsystencja była zwarta i tak by można było z tego ulepić małe kuleczki, smażę je na oleju kokosowym.
  2. Gdy się usmażą dodaję pomidory w puszce, posiekany czosnek i wszystko doprawiam solą i pieprzem.
  3.  Osobno gotuję makaron (zgodnie z przepisem) i wszystko razem łączę i mieszkam
    na patelni, po 2-3 minutach jest gotowy do podania 😉
  4. Na końcu świeże zioła np. bazylia lub oregano.

 

 

makaron wege                          makaron wege

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Makaron z wege kuleczkami z kalafiora w sosie pomidorowym
Published On
Cook Time

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*