Najlepsza „pora” na owoce

owoce
pinterest.com

Od dzieciństwa powtarza się nam by jeść owoce, bo są zdrowe i mają wiele witamin. To prawda, jednak nie mówi się o tym w jaki sposób najlepiej je spożywać, o jakich porach oraz które z nich są dla nas najbardziej korzystne. Zacznę od tego, że najlepiej jeść produkty lokalne, czyli owoce, które rosną w naszym kraju, natura nie bez powodu tak to zaplanowała. Należy również zwrócić uwagę na porę roku, w której dojrzewają.
Dlaczego jest to tak ważne?
Owoce dojrzewające w naszym sąsiedztwie są narażone na identyczne czynniki pogodowe co my, zawierają bioinformacje, które są zgodne z bioinformacją zawartą w naszym organizmie bądź nie. I tak owoce spoza naszej strefy klimatycznej takiej jak cytrusy dojrzewają gdy u nas jest zima, a jedną z ich właściwości jest ochłodzenie organizmu więc powinno się je jeść latem.
Jak pisze Tombak „Rośliny, które rosną w chłodnych warunkach klimatycznych, wytwarzają w sobie przeciwne — rozgrzewające właściwości. Rośliny zbożowe, orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni, rośliny okopowe (korzeniowe), gdy je spożywamy — rozgrzewają nasz organizm. Wniosek nasuwa się sam: latem należy spożywać więcej warzyw i owoców, które ochładzają organizm, a zimą — więcej kasz i owoców suszonych, rozgrzewających organizm.”

Kolejna kwestia, sezonowe owoce osiągnęły swoją dojrzałość w czasie, w którym określiła to natura a nie człowiek, nie potrzebują wspomagaczy by szybciej rosnąć czy chemicznych nawozów  by osiągać większe rozmiary. Unikamy również dodatkowych, szkodliwych substancji konserwujących, którymi są opryskiwane podczas transportu z dalekich zakątków świata, woskowaniu (zabieg polegający na nabłyszczaniu owoców oraz powodujący zmniejszenie utraty masy, świeżości i jędrności np. jabłek) czy lekkiemu podmrażaniu, można to często zauważyć dotykając zimnych owoców, jakby co dopiero wyjętych z lodówki.
Jedną z ważnych właściwości owoców jest odkwaszanie organizmu, jest to proces polegający na uregulowaniu gospodarki kwasowo-zasadowej odpowiedzialnej za prawidłowość procesów życiowych, dlatego nie należy słodzić owoców, bo cukier daje efekt odwrotny.

Najlepszą porą na jedzenie owoców jest poranek i to najlepiej jeść je na czczo, wtedy nasze jelita są oczyszczone, trawienie ich trwa około 30 minut.
Gdy zjemy je po posiłku, procesy trawienia są zahamowane, owoce zaczynają zalegać w żołądku i rozpoczyna się proces fermentacji na wcześniej nie strawionym posiłku, co prowadzi do zaburzeń pracy układu pokarmowego.
Należy odczekać około 2 do 4 godzin ze zjedzeniem owoców – 2h po posiłku składającym się z warzyw, 3h po posiłku składającym się z węglowodanów oraz 4h po zjedzeniu mięsa.

Reasumując, najlepiej spożywać owoce na śniadanie, są bogatym źródłem witamin i energii, organizm nie poświęca wiele czasu na ich strawienie, dodatkowo czynią krew zasadową.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Post

Pamięć wody pinterest.com Naukowcy twierdzą, że każde zdarzenie zostawia swój ślad w wodzie. Woda ma swoją pamięć, ta która leci z naszego kranu ma swoją hist...
Samopoczucie po 14-dniowym poście Dr Dąbrowskiej.... http://pcwallart.com Dzisiaj kończę post, 14 dni temu gdy go zaczynałam nie miałam ustalonego terminu. Nie wiedziałam nawet czy wytrwam tydzień, p...
Zaczynam post leczniczy 🙂 wg Dr Dąbrowskiej W moim ostatnim wpisie o poście leczniczym pisałam, że planuję taki post przejść 🙂 A że wczoraj był poniedziałek, w końcu początek tygodnia sprzy...

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*