Najlepsza „pora” na owoce

owoce
pinterest.com

Od dzieciństwa powtarza się nam by jeść owoce, bo są zdrowe i mają wiele witamin. To prawda, jednak nie mówi się o tym w jaki sposób najlepiej je spożywać, o jakich porach oraz które z nich są dla nas najbardziej korzystne. Zacznę od tego, że najlepiej jeść produkty lokalne, czyli owoce, które rosną w naszym kraju, natura nie bez powodu tak to zaplanowała. Należy również zwrócić uwagę na porę roku, w której dojrzewają.
Dlaczego jest to tak ważne?
Owoce dojrzewające w naszym sąsiedztwie są narażone na identyczne czynniki pogodowe co my, zawierają bioinformacje, które są zgodne z bioinformacją zawartą w naszym organizmie bądź nie. I tak owoce spoza naszej strefy klimatycznej takiej jak cytrusy dojrzewają gdy u nas jest zima, a jedną z ich właściwości jest ochłodzenie organizmu więc powinno się je jeść latem.
Jak pisze Tombak „Rośliny, które rosną w chłodnych warunkach klimatycznych, wytwarzają w sobie przeciwne — rozgrzewające właściwości. Rośliny zbożowe, orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni, rośliny okopowe (korzeniowe), gdy je spożywamy — rozgrzewają nasz organizm. Wniosek nasuwa się sam: latem należy spożywać więcej warzyw i owoców, które ochładzają organizm, a zimą — więcej kasz i owoców suszonych, rozgrzewających organizm.”

Kolejna kwestia, sezonowe owoce osiągnęły swoją dojrzałość w czasie, w którym określiła to natura a nie człowiek, nie potrzebują wspomagaczy by szybciej rosnąć czy chemicznych nawozów  by osiągać większe rozmiary. Unikamy również dodatkowych, szkodliwych substancji konserwujących, którymi są opryskiwane podczas transportu z dalekich zakątków świata, woskowaniu (zabieg polegający na nabłyszczaniu owoców oraz powodujący zmniejszenie utraty masy, świeżości i jędrności np. jabłek) czy lekkiemu podmrażaniu, można to często zauważyć dotykając zimnych owoców, jakby co dopiero wyjętych z lodówki.
Jedną z ważnych właściwości owoców jest odkwaszanie organizmu, jest to proces polegający na uregulowaniu gospodarki kwasowo-zasadowej odpowiedzialnej za prawidłowość procesów życiowych, dlatego nie należy słodzić owoców, bo cukier daje efekt odwrotny.

Najlepszą porą na jedzenie owoców jest poranek i to najlepiej jeść je na czczo, wtedy nasze jelita są oczyszczone, trawienie ich trwa około 30 minut.
Gdy zjemy je po posiłku, procesy trawienia są zahamowane, owoce zaczynają zalegać w żołądku i rozpoczyna się proces fermentacji na wcześniej nie strawionym posiłku, co prowadzi do zaburzeń pracy układu pokarmowego.
Należy odczekać około 2 do 4 godzin ze zjedzeniem owoców – 2h po posiłku składającym się z warzyw, 3h po posiłku składającym się z węglowodanów oraz 4h po zjedzeniu mięsa.

Reasumując, najlepiej spożywać owoce na śniadanie, są bogatym źródłem witamin i energii, organizm nie poświęca wiele czasu na ich strawienie, dodatkowo czynią krew zasadową.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Post

Samopoczucie po 14-dniowym poście Dr Dąbrowskiej.... http://pcwallart.com Dzisiaj kończę post, 14 dni temu gdy go zaczynałam nie miałam ustalonego terminu. Nie wiedziałam nawet czy wytrwam tydzień, p...
Bomba witaminowa na śniadanie pinterest.com Wiele osób zadaje mi pytanie odnośnie tego jak wygląda mój poranek, zwłaszcza śniadanie. Nie każdy ma czas na codzienne rytuały jak ...
Pamięć wody pinterest.com Naukowcy twierdzą, że każde zdarzenie zostawia swój ślad w wodzie. Woda ma swoją pamięć, ta która leci z naszego kranu ma swoją hist...

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*