
Czy uwierzysz, że te kotlety są wegetariańskie? A wyglądają, jak mielone. To panierowane pieczarki. W tym przepisie, możesz wykorzystać małe lub duże pieczarki, to nie ma znaczenia. Kup takie, które wolisz. Idealne na obiad w towarzystwie puree z ziemniaków. Dodaję do tego dania dużo warzyw, idealnie pasują buraczki lub surówka z białej kapusty. To mój ulubiony polski wege-obiad.
- pieczarki
- olej do smażenia
- masło
- bułka tarta
- sól, pieprz
- ziemniaki
- pietruszka
- jajko
- Obieram pieczarki ze skórki oraz ucinam korzenie.
- W głębokim talerzu mam roztrzepane jajko, do którego po kolei wkładam pieczarki.
- Na patelni rozgrzewa się olej i masło, następnie układam na plecach pieczarki (czyli tam gdzie nie ma korzenia), smażę kilka minut i przekładam na drugą stronę. Muszą być chrupiące, także nie można ich przetrzymać na patelni.
- Ważne – sól i pieprz dodaję dopiero na talerzu. Jeśli uważasz, że panierowane pieczarki są zbyt tłuste, to możesz je położyć na chwilę na papierze kuchennym.