Panierowane pieczarki

Czy uwierzysz, że te kotlety są wegetariańskie? A wyglądają, jak mielone. To panierowane pieczarki. W tym przepisie, możesz wykorzystać małe lub duże pieczarki, to nie ma znaczenia. Kup takie, które wolisz. Idealne na obiad w towarzystwie puree z ziemniaków. Dodaję do tego dania dużo warzyw, idealnie pasują buraczki lub surówka z białej kapusty. To mój ulubiony polski wege-obiad.

  • pieczarki
  • olej do smażenia
  • masło
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • ziemniaki
  • pietruszka
  • jajko

  • Obieram pieczarki ze skórki oraz ucinam korzenie.
  • W głębokim talerzu mam roztrzepane jajko, do którego po kolei wkładam pieczarki.
  • Na patelni rozgrzewa się olej i masło, następnie układam na plecach pieczarki (czyli tam gdzie nie ma korzenia), smażę kilka minut i przekładam na drugą stronę. Muszą być chrupiące, także nie można ich przetrzymać na patelni.
  • Ważne – sól i pieprz dodaję dopiero na talerzu. Jeśli uważasz, że panierowane pieczarki są zbyt tłuste, to możesz je położyć na chwilę na papierze kuchennym.