Pizza na spodzie z kalafiora

Składniki na ciasto:
kalafior
jajko
ser żółty tarty (dowolny)
sól

sos pomidorowy, mozzarella, świeże zioła np. bazylia
lub inne składniki, które lubicie do pizzy.

 

 

Kalafior należy ugotować, następnie lekko zmielić, dodać jajko, starty ser i sól. Ugnieść ciasto i wyłożyć na blachę, włożyć do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 15 minut. Następnie wyjąć, polać sosem pomidorowym (ja najczęściej robię go tak – na patelni smażę cebulę, dodaje pomidory z puszki, czosnek, sól i pieprz – smażę do momentu, aż woda wyparuje i sos nabierze gęstej konsystencji). Na sos położyć plastry mozzarelli i Wasze ulubione składniki i znowu włożyć do piekarnika, aż spód będzie chrupiący a ser lekko stopiony. Po wyjęciu dajemy świeże zioła. Ta wersja jest mniej kaloryczna i zdrowsza 😉