Pizza na spodzie z kalafiora.

Zapisz się do newslettera

pizza na spodzie z kalafiora
Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora, to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Ma zdecydowanie mniej kalorii!

Mogę śmiało powiedzieć, że jest naprawdę smaczna. Jeśli chodzi o dodatki to jest dowolność, ja najbardziej lubię sos pomidorowy, ser i zioła. Na szczęście jest teraz dostępnych sporo wegańskich serów. A wegańską mozzarellę z orzechów nerkowca możecie zrobić sami!

Składniki na ciasto


kalafior
jajko
ser żółty tarty (dowolny)
sól

 

sos pomidorowy, mozzarella, świeże zioła np. bazylia
lub inne składniki, które lubicie do pizzy.

Kalafior należy ugotować, następnie lekko zmielić, dodać jajko, starty ser i sól. Ugnieść ciasto i wyłożyć na blachę, włożyć do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 15 minut. Następnie wyjąć, polać sosem pomidorowym (ja najczęściej robię go tak – na patelni smażę cebulę, dodaje pomidory z puszki, czosnek, sól i pieprz – smażę do momentu, aż woda wyparuje i sos nabierze gęstej konsystencji). Na sos położyć plastry mozzarelli i Wasze ulubione składniki i znowu włożyć do piekarnika, aż spód będzie chrupiący a ser lekko stopiony. Po wyjęciu dajemy świeże zioła np. bazylię lub oregano. Pizza na spodzie z kalafiora jest zdecydowanie zdrowsza i przepyszna.

Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem.

źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kalafior-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-ugotowac-kalafior-aa-TGDL-P2Td-Mi8Q.html

ciekawostka:

Kupując kalafior, należy zwrócić uwagę na to, by główka była biała lub kremowa (odmiana biała kalafiora), a przy tym twarda, zwarta i ciężka. Warto wiedzieć, że kalafior występuje w różnych odmianach i kolorach – od białego, przez jasnozielony, aż po fioletowy.

Kalafior należy przechowywać w lodówce, do góry łodygą, co zapobiegnie gromadzeniu się wilgoci i szybkiemu psuciu. Najlepiej trzymać go w komorze na warzywa i owoce i zjeść w ciągu 5 dni od zakupu

źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kalafior-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-ugotowac-kalafior-aa-TGDL-P2Td-Mi8Q.html

Lubisz kalafior, to koniecznie zobacz mój przepis na makaron z kuleczkami z kalafiora.