Przepis na poście Dr Dąbrowskiej. Papryka faszerowana cukinią.

Zapisz się do newslettera

papryka faszerowana cukinią i porem Przepis na poście Dr Dąbrowskiej

Mój kolejny przepis, jest również idealny gdy pościcie zgodnie z wytycznymi Dr Dąbrowskiej. Zero tłuszczu, zielono i z dużą dawką witaminy C, bo znajdziecie ją w czerwonej papryce! Nie każdy to wie, że papryka jest na podium jeśli chodzi o zawartość wit.C, najwięcej ma żółta, a w czerwonej jest aż 107mg/100g.

Składnik na 2 papryki

  • 2 papryki w dowolnym kolorze
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 pora
  • 2-3 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz

Cukinię i pora kroję w podobnej wielkości kawałki (wzdłuż na pół i plasterki), przekładam na rozgrzaną patelnię i gdy się lekko zarumienią to dolewam odrobinę wody by się podusiły. Można użyć ulubionych ziół, jednak dla mnie wyrazisty smak pora i słodycz cukinii wystarczy uzupełnić czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną to przekładam je do papryki, którą wcześniej przekroiłam około 1cm przy ogonku i wyjęłam środek. Nadziana papryka ląduje na 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Polecam ją nie tylko osobom będącym na poście 😉

 

 

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat postu Dr Dąbrowskiej? Koniecznie przeczytaj mój post

Wiosenne oczyszczanie organizmu z Dr Dąbrowską.