Sałata rzymska na ciepło.

Dzisiaj kolejny, szybki i prosty przepis na wegetariański obiad 🙂 Tym razem zrobiony w 5 minut!

Uwielbiam sałatę rzymską na ciepło, mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Smażenie trwa 2 minuty! Jeśli wcześniej nie próbowaliście to uwierzcie mi, że warto. Jej smak zadowoli nawet mięsożercę! 😉

Składniki

  • sałata rzymska (1 mała główka dla 1 osoby)
  • 2 plastry sera bałkańskiego lub halloumi dla osób, które unikają nabiału idealne będzie tofu
  • olej kokosowy do smażenia (1 łyżeczka)
  • suszone pomidory w oliwie (4szt.)
  • papryka czerwona
  • pestki dyni
  • pieprz i sól

Sałatę rzymską kroję na pół, obsmażam na oleju kokosowym z każdej strony po około minucie, aby była miękka i zarumieniona, na tej samej patelni smażę ser lub tofu, żeby delikatnie się roztopił – trwa to około 1-2 minuty w zależności od tego jak gruby jest plasterek. Przekładam sałatę na talerz, na to kładę ser/tofu, suszone pomidory i pestki dyni, obok kładę cienko pokrojoną paprykę, która dzięki chrupkości idealnie zgrywa się z miękką sałatą, na to wszystko świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Voilà 🙂

Related Post

Ryż basmati i curry z bobem. Sezon na bób trwa, więc postanowiłam go podać w trochę innej wersji 😉 Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu bo smakuje obłędnie. Skoro jest cu...
Czy posty lecznicze są nam potrzebne? cz.1 Zacznę od tego, że post leczniczy nie jest rodzajem diety odchudzającej, ponieważ będąc na diecie zależy nam na tym by po prostu schudnąć. Jak sam...
Zaczynam post leczniczy 🙂 wg Dr Dąbrowskiej W moim ostatnim wpisie o poście leczniczym pisałam, że planuję taki post przejść 🙂 A że wczoraj był poniedziałek, w końcu początek tygodnia sprzy...

5 komentarzy

  1. Także uwielbiam sałatę rzymską na ciepło. Ma niezwykły smak, błyskawicznie się ją robi i kosztuje niewiele.

  2. healthystyle

    Sałaty rzymskiej na ciepło jeszcze nie jadłam. Ciekawe czy by mi smakowała, bo ja warzywa wolę jednak świeże, niż poddane obróbce termicznej 😉

  3. ej, a ja nigdy nie jadłam sałaty rzymskiej. Skąd to przeoczenie? Muszę to koniecznie nadrobić. A to połączenie z serem brzmi naprawdę smakowicie

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*