Sałata rzymska na ciepło.

Dzisiaj kolejny, szybki i prosty przepis na wegetariański obiad 🙂 Tym razem zrobiony w 5 minut!

Uwielbiam sałatę rzymską na ciepło, mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Smażenie trwa 2 minuty! Jeśli wcześniej nie próbowaliście to uwierzcie mi, że warto. Jej smak zadowoli nawet mięsożercę! 😉

Składniki

  • sałata rzymska (1 mała główka dla 1 osoby)
  • 2 plastry sera bałkańskiego lub halloumi dla osób, które unikają nabiału idealne będzie tofu
  • olej kokosowy do smażenia (1 łyżeczka)
  • suszone pomidory w oliwie (4szt.)
  • papryka czerwona
  • pestki dyni
  • pieprz i sól

Sałatę rzymską kroję na pół, obsmażam na oleju kokosowym z każdej strony po około minucie, aby była miękka i zarumieniona, na tej samej patelni smażę ser lub tofu, żeby delikatnie się roztopił – trwa to około 1-2 minuty w zależności od tego jak gruby jest plasterek. Przekładam sałatę na talerz, na to kładę ser/tofu, suszone pomidory i pestki dyni, obok kładę cienko pokrojoną paprykę, która dzięki chrupkości idealnie zgrywa się z miękką sałatą, na to wszystko świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Voilà 🙂

Related Post

Karmelizowana brukselka z kaszą pęczak Brukselka pochodzi z Belgii, jest bogata w witaminę C, a w naszym kraju najczęściej gotuje się ją w wodzie i podaje z zasmażką z bułki tartej i ma...
Bakłażan w pomidorach z serem halloumi Bakłażan w pomidorach z serem halloumi   Moje ukochane, popisowe danie. Bakłażan w pomidorach z serem halloumi. Dawno już tego nie prz...
Sałatka z serem Halloumi w 5 minut! Sałatka z serem Halloumi w 5 minut! Cyprysjki ser wytwarzany z mleka owczego - Halloumi. Znacie? Można go kupić nawet w dyskontach. Sałatka z serem...

5 komentarzy

  1. Także uwielbiam sałatę rzymską na ciepło. Ma niezwykły smak, błyskawicznie się ją robi i kosztuje niewiele.

  2. healthystyle

    Sałaty rzymskiej na ciepło jeszcze nie jadłam. Ciekawe czy by mi smakowała, bo ja warzywa wolę jednak świeże, niż poddane obróbce termicznej 😉

  3. ej, a ja nigdy nie jadłam sałaty rzymskiej. Skąd to przeoczenie? Muszę to koniecznie nadrobić. A to połączenie z serem brzmi naprawdę smakowicie

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*