Sałata rzymska na ciepło

Sałata rzymskaSałata rzymska na ciepło 

Dzisiaj kolejny, szybki i prosty przepis na wegetariański obiad 🙂 Tym razem zrobiony w 5 minut!

Uwielbiam sałatę rzymską na ciepło, mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Smażenie trwa 2 minuty! Jeśli wcześniej nie próbowaliście to uwierzcie mi, że warto. Jej smak zadowoli nawet mięsożercę! 😉

Składniki

  • sałata rzymska (1 mała główka dla 1 osoby)
  • 2 plastry sera bałkańskiego lub halloumi dla osób, które unikają nabiału idealne będzie tofu
  • olej kokosowy do smażenia (1 łyżeczka)
  • suszone pomidory w oliwie (4szt.)
  • papryka czerwona
  • pestki dyni
  • pieprz i sól

Sałatę rzymską kroję na pół, obsmażam na oleju kokosowym z każdej strony po około minucie, aby była miękka i zarumieniona, na tej samej patelni smażę ser lub tofu, żeby delikatnie się roztopił – trwa to około 1-2 minuty w zależności od tego jak gruby jest plasterek. Przekładam sałatę na talerz, na to kładę ser/tofu, suszone pomidory i pestki dyni, obok kładę cienko pokrojoną paprykę, która dzięki chrupkości idealnie zgrywa się z miękką sałatą, na to wszystko świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Voilà 🙂

 

A może wolisz sałatkę z serem halloumi? Poniżej znajdziesz link do mojego przepisu

 

Sałatka z serem Halloumi w 5 minut!

Related Post

Skorzonera i młode ziemniaki Skorzonera to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Wężymord bo też tak jest nazywana, przypomina mi w smaku białe szparagi. Jej właściwości zdrowotn...
4 PRZEPISY na wegetariańskie śniadanie   Numer 1  Kanapka z tofu i roszponką dwie kromki chleba garść roszponki tofu - 4 plasterki smażone na oleju kokosowy...
Wege spring rolls z pomidorową salsą Uwielbiam kiszonki, zwłaszcza kiszoną kapustę. Mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację, a to wszystko popić sokiem z kiszonej kapusty. Jem ją n...

5 komentarzy

  1. Także uwielbiam sałatę rzymską na ciepło. Ma niezwykły smak, błyskawicznie się ją robi i kosztuje niewiele.

  2. healthystyle

    Sałaty rzymskiej na ciepło jeszcze nie jadłam. Ciekawe czy by mi smakowała, bo ja warzywa wolę jednak świeże, niż poddane obróbce termicznej 😉

  3. ej, a ja nigdy nie jadłam sałaty rzymskiej. Skąd to przeoczenie? Muszę to koniecznie nadrobić. A to połączenie z serem brzmi naprawdę smakowicie

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*