Skorzonera i młode ziemniaki

Skorzonera to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Wężymord bo też tak jest nazywana, przypomina mi w smaku białe szparagi. Jej właściwości zdrowotne są bardzo szerokie – obniża poziom cukru we krwi i jest idealna dla cukrzyków. Poprawia trawienie, reguluje ciśnienie i jest bogactwem witamin i minerałów.

Czas na przepis – dzisiaj przedstawiam ją w towarzystwie młodych ziemniaków oraz smażonych zielonych warzyw jakich jak – kapusta pak choi i cukinia.

Składniki

  • skorzonera
  • młode ziemniaki
  • cukinia
  • kapusta pak choi
  • szalotka 
  • czosnek
  • masło
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Zaczynam od skorzonery, ponieważ jest brudna to przez kilka minut moczę ją w wodzie, następnie obieram z czarnej warstwy. Pod spodem jest biała i kroję na pół by zmieściła się w garnku. Gotuję w osolonej wodzie przez jakieś 10 minut, sprawdzam widelcem tak jak ziemniaki. W tym samym czasie gotuję ziemniaki w mundurkach, przekrojone na pół. Po 10 minutach wyjmuję z wody i przekładam do brytfanki, posypuję rozmarynem i smaruję pędzelkiem namoczonym w maśle. Do piekarnika na kilka minut, aż będą złote. 

Skorzonerę wyjmuję z wody, kroję na mniejsze kawałki, dodaję sól, pieprz i odrobinę masła. Moim zdaniem nie wymaga ona przypraw, ale ponieważ robię ją pierwszy raz to warto spróbować i poeksperymentować, jeśli Wam w niej czegoś zabraknie 😉 Na patelni smażę na maśle przez kilka minut – kapustę, cukinię (wszystko pokrojone w długie cienkie plastry), szalotkę przekrojoną na pół i czosnek w całości. 

Każde z warzyw ma swój wyrazisty smak, dlatego używam tylko soli i pieprzu oraz odrobiny rozmarynku do ziemniaków. Ten obiad jest po prostu przepyszny i zdrowy!

Smacznego Kochani.

 

Related Post

Pizza na spodzie z kalafiora Składniki na ciasto: kalafior jajko ser żółty tarty (dowolny) sól sos pomidorowy, mozzarella, świeże zioła np. bazylia lub inne składniki, któ...
Sałata rzymska na ciepło. Dzisiaj kolejny, szybki i prosty przepis na wegetariański obiad 🙂 Tym razem zrobiony w 5 minut! Uwielbiam sałatę rzymską na ciepło, mogę ją je...
Cieciorka w pomidorach w 15 minut!   Moje nowe, ulubione i szybkie danie. Ostatnio dokonałam lekkiej modyfikacji diety, usunęłam cukier i nabiał. Dodałam za to więcej białka...

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*