Tofu na smażonej rukoli.

Mam swoją ulubioną knajpkę na Powiślu z pysznymi „maczaronami” 🙂 ale ostatnim razem gdy tam byłam, wzięłam sałatkę, która była podana na ciepło. Jakież wzbudziło to moje zaskoczenie, że rukola tak smakuje z patelni, do tego smażona czerwona cebula, wszystko w sosie balsamico, do tego orzeszki pinii, suszone pomidory i parmezan. Moja wersja jest lekko zmieniona 😉 Sami sprawdźcie.

 

Składniki na 1 porcję

  • rukola 1/4 opakowania
  • cebula 1/2 biała lub czerwona
  • tofu wędzone 4 plasterki
  • suszone pomidory 3-4
  • słonecznik 2 łyżki
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • pieprz i sól

 

Na patelni, którą skropiłam oliwą smażę cebulę, którą wcześniej pokroiłam w cienkie plasterki, dosłownie minutę, dokładam rukolę i wszystko polewam octem balsamico, ilość taka jak lubię 😉 Na tej samej patelni smażę tofu, które przypiekam na złoto. Na drugiej patelni prażę słonecznik. Rukolę z cebulą wykładam na talerz, na to tofu, suszone pomidory, posypuję słonecznikiem, na koniec pieprz i sól 😉

Niebo w buzi 😉

 

Related Post

Sałata rzymska na ciepło. Dzisiaj kolejny, szybki i prosty przepis na wegetariański obiad 🙂 Tym razem zrobiony w 5 minut! Uwielbiam sałatę rzymską na ciepło, mogę ją je...
Moja wege miska mocy. Przedstawiam Wam moją miskę mocy w wersji wege 😉 Bazę stanowi kasza pęczak, do tego karmelizowana marchewka, seler naciowy, czerwona fasola, tofu...

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*