Wege spring rolls z pomidorową salsą

Zapisz się do newslettera

wege rollsy z papieru ryżowego

Uwielbiam kiszonki, zwłaszcza kiszoną kapustę. Mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację, a to wszystko popić sokiem z kiszonej kapusty. Jem ją na zimno, smażę na oleju kokosowym, albo robię…

Wege spring rolls z kiszoną kapustą i kminem rzymskim.

Składniki

  • papier ryżowy 4szt.
  • kiszona kapusta
  • olej kokosowy do smażenia
  • kmin rzymski
  • majeran

Składniki na salsę:

  • pomidor
  • limonka 1/2
  • imbir 1cm
  • papryczka chili 1cm
  • sól

Kapustę kiszoną smażę na oleju kokosowym, dodaję przyprawy. Dosłownie 12 minut na średnim ogniu, by zrobiła się miękka. Papier ryżowy moczę chwilę w wodzie, żeby można go było zgiąć, ale żeby nie popękał. Przekładam papier na talerz, nakładam na środek kapustę i zawijam tak jak na rysunku.

wege rollsy z papieru ryżowego

Następnie spring rolls’y smażę na oleju kokosowym, do momentu gdy będą złociste 😉 

Zainspirowana salsą Jamiego Oliver’a zrobiłam ją w 3 minuty. Na tarce starłam pomidora, imbir, wycisnęłam limonkę i dodałam drobno pokrojone chili i sól.

Kolejne wegetariańskie danie, zrobione w 20 minut! Naprawdę można się tym najeść 😉

 

Bon appetit! 

 

Więcej na stronie PRZEPISY