Moja wege miska mocy.

Zapisz się do newslettera

more wege miska mocy

Moja wege miska mocy.

Bazę stanowi kasza pęczak, do tego karmelizowana marchewka, seler naciowy, czerwona fasola, tofu i hummus.

 

Składniki

  • kasza pęczak 50g
  • marchewka 1 duża lub 2 małe
  • czerwona fasola z puszki 2 łyżki
  • seler naciowy 2 łodygi
  • wędzone tofu 3 plasterki
  • hummus – przepis tutaj
  • olej kokosowy do smażenia 1 łyżeczka
  • sos teriyaki 1 łyżka
  • sezam
  • zielona pietruszka
  • olej lniany lub inny ulubiony
  • sól, pieprz
  • czarnuszka

Jak przygotować wege miskę mocy

Zaczynam od pokrojenia marchewki w cienkie plasterki, używam do tego obieraczki do warzyw, plasterki są wtedy idealnie cieniutkie, smażę je na odrobinie oleju kokosowego i dodaję sos teriyaki, smażenie trwa około 5-7 minut, w zależności od tego jak miękką marchewkę lubicie jeść 😉 W garnku gotuję osoloną wodę i dodaję pęczak – około 12 minut. Odcedzam wodę, dodaję olej i zieloną pietruszkę, wszystko mieszam. Na patelni po marchewce smażę tofu, 2-3 minuty, żeby się zarumieniło.

Następnie na talerz wykładam – na środku w miseczce hummus z czarnuszką, obok kasza pęczak z olejem i zieloną pietruszką, pokrojony cienko seler naciowy, karmelizowana marchewka posypana sezamem, czerwona fasola z puszki i usmażone tofu.

Wszystko razem… poezja smaków, bogactwo białka i mega pożywny obiad 😉 Smacznego!