Avocado czyli masło Boga

Zapisz się do newslettera

avocado
pinterest.com

Avocado to jedno z najzdrowszych owoców, tak owoców nie warzyw jak niektórzy mylą. Ale
nomenklatura ma tu akurat najmniejsze znaczenie, liczą się jego właściwości , a jest ich wiele.
Avocado jest bogatym źródłem białka (posiada go więcej niż krowie mleko).  Jest również
bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,  których nasz organizm samodzielnie
nie produkuje, a są one niezbędne do tego by prawidłowo funkcjonował. Miedzy innymi chronią
one przed infekcjami, stanami zapalnymi, przed zaburzeniami gospodarki cholesterolowej
oraz zaburzeniami czynności wielu tkanek oraz narządów. Avocado dostarcza również
świetne paliwo dla naszego mózgu, a dzięki dużej zawartości witaminy E, która
neutralizuje wolne rodniki hamuje utratę pamięci u chorych na chorobę Alzheimera.
Również lecytyna zawarta w avocado odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego.
Kolejna zaleta tego owocu to stymulowanie syntezy kolagenu, a więc avocado
spowalnia procesy starzenia. Jego wpływ na układ krwionośny jest zróżnicowany ponieważ
obniża ciśnienie krwi, a dzięki zawartości kwasu foliowego zmniejsza ryzyko zawału oraz
chorób serca. Zawiera więcej potasu niż banany przez co zapobiega chorobom układu krążenia
oraz chroni przed udarem mózgu, ponieważ potas jest krytycznym elektrolitem w rozwoju
nadciśnienia tętniczego krwi, z drugiej strony avocado jest ubogie w cukier.

Można by wymieniać jeszcze sporo właściwości tego genialnego pokarmu, ale warto wspomnieć
o jeszcze jednej informacji “Jak do tej pory nie ma awokado genetycznie modyfikowanych, a
Environmental Working Group (EWG) na swojej liście „czystej 15” (warzyw i owoców)
zamieściła “nie-organiczne” awokado jako owoce, w których prawie nie wykrywa się pozostałości
pestycydów” (źródło – http://faktydlazdrowia.pl/pestycydy-na-co-dzien-12-najbardziej-toksycznych-warzyw-i-owocow/).

A teraz najlepszy według mnie przepis na posiłek z avocado, prosty i bardzo zdrowy pomysł na śniadanie.

kanapka z avocado
kanapka z avocado
  • pełnoziarniste pieczywo

  • kilka plastrów avocado

  • sok z cytryny oraz posiekana pietruszka – czyli ogromna dawka witaminy C.

Warto wspomnieć, że olej z avocado jest wykorzystywany w produktach do pielęgnacji skóry, w
naturalny sposób ją łagodzi i odżywia. Ma właściwości antybakteryjne, oczyszcza i koi
podrażnioną skórę. Doskonale goi płytkie rany oraz ubytki skóry i doskonale się wchłania.
W internecie można znaleźć wiele przepisów np. jak samodzielnie wykonać mydło z olejku
avocado.

Zapisz

Zapisz