Kto nie lubi makaronu, a do tego sosu pomidorowego no i klopsików, takie a’la włoskie pulpety. W mojej wersji makaronu wege, przedstawiam Wam klopsiki zrobione z kalafiora. Raz spróbujecie i na pewno zasmakujecie! Jeśli chodzi o makaron, to najlepiej pasuje spaghetti lub tagliatelle. Obecnie na rynku jest dużo wegańskich serów, którymi z pewnością może posypać danie.
Składniki
- makaron (ulubiona odmiana)
- kalafior
- mąka kukurydziana
- tofu (opcja)
- jajko
- pomidory w puszcze
- przyprawy – sól, pieprz, curry, majeran, kurkuma
- czosnek 2-3 ząbki
- świeże zioła
- olej kokosowy do smażenia
Przepis na makaron wege
Przepis
- Kalafior gotuję kilka minut by był al dente, następnie kroję i rozdrabniam widelcem, dodaję jajko, pokrojone w kostkę tofu, przyprawy, mąkę kukurydzianą wg uznania, chodzi o to by konsystencja była zwarta i tak by można było z tego ulepić małe kuleczki, smażę je na oleju kokosowym.
- Gdy się usmażą dodaję pomidory w puszce, posiekany czosnek i wszystko doprawiam solą i pieprzem.
- Osobno gotuję makaron (zgodnie z przepisem) i wszystko razem łączę i mieszkam
na patelni, po 2-3 minutach jest gotowy do podania 😉 - Na końcu świeże zioła np. bazylia lub oregano
Czy wiesz, że w jednej łyżeczce suszonego oregano jest wystarczająco dużo witaminy K, aby zaspokoić około jednej dziesiątej dziennego zapotrzebowania?
Masz ochotę na inny wege makaron? Przepis poniżej:
