Makaron z bazyliowym pesto i tofu
Kolejny szybki obiad w 15 minut. I do tego wegetariański, gwarantuję, że mięsożerca się naje.
Co jest potrzebne?
Składniki
- makaron tagliatelle 2 porcje
- bazyliowe pesto (gotowe lub domowej roboty)
- suszone pomidory około 10-12szt.
- cebula 1/2
- czosnek 3 ząbki
- wędzone tofu 1 opakowanie
- pestki słonecznika 1/2 szklanki
- papryczka chili 1 szt. bez pestek
- olej kokosowy
- oliwa
- sól, pieprz
Do dzieła…
Makaron gotuję w garnku, 10 minut – osolona woda. Na patelni smażę cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki (na oleju kokosowym), aż zrobią się złote. Dodaję pesto bazyliowe – zmiksowane liście bazylii z oliwą i czosnkiem. Pokrojone w plasterki suszone pomidory, do tego papryczka chili, sól i pieprz. Na drugiej patelni na oleju kokosowym smaży się pokrojone w małe kawałki (kwadratowe) wędzone tofu. Ugotowany makaron przekładam na patelnię z pesto, dokładam usmażone tofu i wszystko mieszam. Prażę pestki słonecznika i kładę je na sam koniec.
Wskazówka – zanim usmażysz tofu, wykorzystaj suchą patelnię i upraż na niej słonecznik.
Ten obiad jest bardzo syty, wszystko zajmuje jakieś 15 minut! To masz już pomysł na dzisiejszy obiad 😉
A może masz ochotę na makaron z pomidorami i burratą?
Więcej na stronie PRZEPISY