Makaron z bazyliowym pesto i tofu

Zapisz się do newslettera

Makaron z bazyliowym pesto i tofu

Makaron z bazyliowym pesto i tofu

Kolejny szybki obiad w 15 minut. I do tego wegetariański, gwarantuję, że mięsożerca się naje. 

Co jest potrzebne?

Składniki

  • makaron tagliatelle 2 porcje
  • bazyliowe pesto (gotowe lub domowej roboty)
  • suszone pomidory około 10-12szt.
  • cebula 1/2
  • czosnek 3 ząbki
  • wędzone tofu 1 opakowanie
  • pestki słonecznika 1/2 szklanki
  • papryczka chili 1 szt. bez pestek
  • olej kokosowy 
  • oliwa 
  • sól, pieprz

Do dzieła…

Makaron gotuję w garnku, 10 minut – osolona woda. Na patelni smażę cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki (na oleju kokosowym), aż zrobią się złote. Dodaję pesto bazyliowe – zmiksowane liście bazylii  z oliwą i czosnkiem. Pokrojone w plasterki suszone pomidory, do tego papryczka chili, sól i pieprz. Na drugiej patelni na oleju kokosowym smaży się pokrojone w małe kawałki (kwadratowe) wędzone tofu. Ugotowany makaron przekładam na patelnię z pesto, dokładam usmażone tofu i wszystko mieszam. Prażę pestki słonecznika i kładę je na sam koniec.   

Wskazówka – zanim usmażysz tofu, wykorzystaj suchą patelnię i upraż na niej słonecznik.

Ten obiad jest bardzo syty, wszystko zajmuje jakieś 15 minut! To masz już pomysł na dzisiejszy obiad 😉 

A może masz ochotę na makaron z pomidorami i burratą

 

Więcej na stronie PRZEPISY