Wegańska owsianka

Zapisz się do newslettera

wegańska owsianka z płatków jaglanych

 

Wegańska owsianka

Skąd pomysł na wegańską owsianką? Proste, zawsze robiłam owsiankę na wodzie, jakoś ta na mleku źle mi się kojarzy. Może to stąd, że kiedyś się jadało płatki na mleku… no a ja nie przepadam za mlekiem.

Moja owsianka jest bardzo prosta, robię ją dosłownie w 5 minut! 

Bazę stanowią płatki jaglane… 

Składniki

  • płatki jaglane 3 łyżki
  • nasiona chia 1 łyżka
  • siemie lniane 1 łyżka 
  • amarantus 1 łyżka 
  • ostropest 1 łyżka
  • rodzynki garść
  • orzechy włoskie kilka sztuk
  • sól kłodawska 1 łyżeczka
  • miód rzepakowy 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • jabłko

Do garnka wlewam wodę, tak naprawdę zawsze robię to na oko, powiedzmy 100-150ml, sami sprawdzicie ile jest jej potrzebne. Ważne – lepiej mniej, bo zawsze można dolać, chyba, że ktoś lubi rzadką, ja wolę gęstą 😉  Nie czekam, aż woda się zagotuje tylko dodaję wszystkie składniki prócz jabłka. Mieszam i czekam około 3-4min. 

Jabłko ścieram w blenderze, aż zrobi się z niego mus. Można też je pokroić w małe kawałki. Dodaje je na sam koniec, robię z niego kołderkę dla owsianki 😉 

Moja owsianka zasmakuje każdemu! Obiecuję 😉 

 

Więcej na stronie PRZEPISY