Najprostszy i najszybszy przepis na przepyszny szybki makaron z pomidorami i burratą.
Bardzo lubię gotować, ale jestem zdania, że dobry obiad można zrobić szybko. Wystarczy mieć zawsze w kuchni dobry makaron Bio Village, jest to własna marka sieci supermarketów E.Leclerc, charakteryzuje ją obecność komponentów opisanych certyfikatem AB przeznaczonych dla produktów ekologicznych przez Ministerstwo Rolnictwa. Do tego puszka pomidorów, również tej samej marki. Ulubiony ser np. mozarella, feta albo jak w moim przypadku przepyszna burrata, która jest już dostępna w wielu sklepach.
Składniki
- makaron – ja wybrałam farfalle marki Bio Village
- pomidory z puszki
- cebula
- czosnek – 4 ząbki
- burrata
- olej kokosowy do smażenia
- sól, pieprz
- świeże zioła
Makaron gotuję około 13 minut, aby był al dente. Kroję w kostkę cebulę i smażę na rozgrzanym na patelni oleju kokosowym, do tego dodaje przetarte przez praskę ząbki czosnku. Jak tylko się zarumienią dodaję pomidory z puszki, bez znaczenia czy w całości czy w kawałkach, sól i pieprz. Czekam, aż woda wyparuje i sos nabierze gęstej konsystencji.
Łączę makaron i sos, dodaję świeżych ziół z mojego ogrodu tj. majeran, oregano i bazylia. Na górę kładę burattę.
Przygotowanie tego zajmuje mi około 15minut i jest idealne nawet dla nie-mistrza kulinarnego 😉
Makaron Bio Village z pomidorami i burratą.