Bakłażan w pomidorach z serem halloumi
Moje ukochane, popisowe danie. Bakłażan w pomidorach z serem halloumi. Dawno już tego nie przyrządzałam. A przepis jest bardzo prosty i szybki. Danie to poznałam podczas pobytu w Krakowie, gdy trafiłam do knajpki “Orient Express”, cały wystrój przypominał pociąg.
Składniki
- bakłażan – jeden to porcja dla 2 osób
- cebula – 1szt.
- czosnek – 3-4 ząbki, ja lubię dużo
- pomidory z puszki
- ser halloumi
- sól, pieprz
- świeże zioła
- olej kokosowy do smażenia
Na maśle kokosowym (rafinowanym) smażę bakłażana, którego wcześniej pokroiłam (wzdłuż) na cienkie około 0,5cm plastry. Bakłażan pochłania ogromne ilości tłuszczu, dlatego ja zawsze mocno rozgrzewam patelnię i czekam, aż się zarumieni, zrobi w miarę miękki i nie smażę jakoś bardzo długo 😉 (i tak dojdzie jeszcze w piekarniku). Usmażone plastry przekładam do żarodooodpornego naczynia. Na drugiej patelni smażę (również na oleju kokosowym) cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję pomidory z puszki, przetarty czosnek, sól, pieprz i czekam, aż nadmiar wody wyparuje, a konsystencja zrobi się zwarta. Pomidory z cebulą i czosnkiem kładę na bakłażany, na wierzch pokrojony w plastry ser halloumi i do piekarnika. Czekam około 10-15min. aż ser się roztopi. Na wierzch ulubione zioło czyli majeran.
Koniecznie wypróbujcie bo jest to nie tylko łatwe, ale i przeeeepyszne. Smacznego!
Więcej na stronie PRZEPISY