Uwielbiam kiszonki, zwłaszcza kiszoną kapustę. Mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację, a to wszystko popić sokiem z kiszonej kapusty. Jem ją na zimno, smażę na oleju kokosowym, albo robię…
Wege spring rolls z kiszoną kapustą i kminem rzymskim.
Składniki
- papier ryżowy 4szt.
- kiszona kapusta
- olej kokosowy do smażenia
- kmin rzymski
- majeran
Składniki na salsę:
- pomidor
- limonka 1/2
- imbir 1cm
- papryczka chili 1cm
- sól
Kapustę kiszoną smażę na oleju kokosowym, dodaję przyprawy. Dosłownie 12 minut na średnim ogniu, by zrobiła się miękka. Papier ryżowy moczę chwilę w wodzie, żeby można go było zgiąć, ale żeby nie popękał. Przekładam papier na talerz, nakładam na środek kapustę i zawijam tak jak na rysunku.
Następnie spring rolls’y smażę na oleju kokosowym, do momentu gdy będą złociste 😉
Zainspirowana salsą Jamiego Oliver’a zrobiłam ją w 3 minuty. Na tarce starłam pomidora, imbir, wycisnęłam limonkę i dodałam drobno pokrojone chili i sól.
Kolejne wegetariańskie danie, zrobione w 20 minut! Naprawdę można się tym najeść 😉
Bon appetit!
Więcej na stronie PRZEPISY