Brukselka pochodzi z Belgii, jest bogata w witaminę C, a w naszym kraju najczęściej gotuje się ją w wodzie i podaje z zasmażką z bułki tartej i masła. Ja wpadłam na pomysł by zrobić ją troszkę w innym stylu… papryczka chili dodaje pikanterii, glazura z kremu balsamico lekko octowego smaku, a truflowy miód słodyczy.
Brukselka w azjatyckim stylu.
Składniki
- brukselka 500g
- olej kokosowy (2 łyżki do smażenia)
- krem i ocet balsamico
- papryczka chili (2cm)
- miód truflowy (może być inny miód, 1 łyżka)
- sól, pieprz, szafran
- zielona pietruszka 1/2 pęczka
- słonecznik
- kasza pęczak 100g
Obiad w 10 minut… karmelizowana brukselka, nawet mięsożerca się naje
Brukselkę gotuję w osolonej wodzie, około 5-7 minut – lubię jak jest al dente. Następnie przekładam na patelnię, na której rozpuścił się już olej kokosowy, dokładam drobno pokrojone chili, krem i ocet balsamico. Ilość taka by otuliła brukselkę i stworzyła na niej glazurę, do tego miód truflowy i przyprawy. W drugim garnku gotuję kaszę pęczak – 10 minut w osolonej wodzie, wodę odlewam i przekładam na talerz. Dodaję brukselkę i wszystko posypuję prażonym słonecznikiem i pietruszką 😉
Smacznego!
Więcej na stronie PRZEPISY