Karmelizowana brukselka z kaszą pęczak

Zapisz się do newslettera

karmelizowana brukselka

Brukselka pochodzi z Belgii, jest bogata w witaminę C, a w naszym kraju najczęściej gotuje się ją w wodzie i podaje z zasmażką z bułki tartej i masła. Ja wpadłam na pomysł by zrobić ją troszkę w innym stylu… papryczka chili dodaje pikanterii, glazura z kremu balsamico lekko octowego smaku, a truflowy miód słodyczy.

Brukselka w azjatyckim stylu.

Składniki

  • brukselka 500g
  • olej kokosowy (2 łyżki do smażenia)
  • krem i ocet balsamico 
  • papryczka chili (2cm)
  • miód truflowy (może być inny miód, 1 łyżka)
  • sól, pieprz, szafran
  • zielona pietruszka 1/2 pęczka
  • słonecznik
  • kasza pęczak 100g

Obiad w 10 minut… karmelizowana brukselka, nawet mięsożerca się naje

Brukselkę gotuję w osolonej wodzie, około 5-7 minut – lubię jak jest al dente. Następnie przekładam na patelnię, na której rozpuścił się już olej kokosowy, dokładam drobno pokrojone chili, krem i ocet balsamico. Ilość taka by otuliła brukselkę i stworzyła na niej glazurę, do tego miód truflowy i przyprawy. W drugim garnku gotuję kaszę pęczak – 10 minut w osolonej wodzie, wodę odlewam i przekładam na talerz. Dodaję brukselkę i wszystko posypuję prażonym słonecznikiem i pietruszką 😉 

 

Smacznego! 

karmelizowana brukselka

Więcej na stronie PRZEPISY