Tym razem przepis mojej Ukochanej Mamy dla córki, która nie je mięsa 🙂 Puree z batata. Moja Mama zawsze gotowała zdrowo i lekko, w końcu wyniosłam te nawyki z domu. Od kiedy nie jem mięsa zaczęła robić dla mnie dania wegetariańskie i okazuje się, że jest w tym Mistrzynią. Ma wyjątkową umiejętność łączenia smaków, do tego przygotowanie jest baaardzo proste i szybkie.
Słodki ziemniak czyli puree z batata w towarzystwie ostrego pora.
Składniki
- bataty 2 średniej wielkości
- por 1/2
- olej do smażenia – ja wybieram olej kokosowy, Mama masło 😉
- sól lawendowa (ale może być też zwykła)
- pieprz
Przepis banalnie prosty i szybki…
Bataty obieram, kroję na mniejsze kawałki by szybciej się ugotowały w lekko osolonej wodzie (około 12-15min.) Po ugotowaniu wylewam wodę i rozgniatam tłuczkiem.
Pora kroję w paseczki. Czyli najpierw długie paski wzdłuż, a później mniejsze około 5cm. Smażę na maśle lub oleju, dodaję sól, pieprz. Tyle…
Więcej na stronie PRZEPISY