Czy uwierzysz, że te kotlety są wegetariańskie? Wyglądają jak mielone, a to panierowane pieczarki.
W tym przepisie możesz wykorzystać małe lub duże pieczarki, to nie ma znaczenia. W związku z tym wybierz takie jakie wolisz. Będą idealne na obiad z puree ziemniaczanym. Dodaj do tego dania dużo warzyw, buraczki lub surówka z białej kapusty będą pasować.
- Obieram pieczarki ze skórki oraz ucinam korzenie.
- W głębokim talerzu mam roztrzepane jajko, do którego po kolei wkładam pieczarki.
- Na patelni rozgrzewa się olej i masło, następnie układam na plecach pieczarki (czyli tam gdzie nie ma korzenia). Smażę kilka minut i przekładam na drugą stronę. By były chrupiące, nie można ich przetrzymać na patelni.
- Na zakończenie sól i pieprz dodaję dopiero na talerzu. Jeśli uważasz, że panierowane pieczarki są zbyt tłuste, połóż je na chwilę na papierze kuchennym.
Masz ochotę na więcej wegetariańskich pomysłów na obiad, to koniecznie spróbuj tego przepisu:
https://klinikazdrowegojedzenia.pl/skorzonera-mlode-ziemniaki/
Jest takie przekonanie, że grzyby nie mają żadnych właściwości zdrowotnych. O tym, że to nieprawda poczytasz tutaj.
Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. Wbrew dawnym stwierdzeniom nie są bezwartościowe pod względem odżywczym. Zawierają dużo witamin z grupy B. Także związków bioaktywnych takich jak lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości pieczarek.
źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/pieczarki-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-zdrowotne-aa-GcdW-SqhW-RZnR.html