Wegetariański pasztet z żurawiną.

 

Już od jakiegoś czasu chodził za mną przepis na wegetariański pasztet 🙂 A że postanowiłam sobie testować nowe przepisy, to długi weekend był idealnym momentem do tego by go zrobić. Przepis na ten pasztet wzięłam ze strony Jadłonomia więc nie będę Wam pisać składników czy przepisu, bo wszystko zrobiłam zgodnie z tym co napisała Marta. Jednak jedną rzecz zrobiłam trochę po swojemu, ponieważ w przepisie nie jest napisane jak gotować zieloną soczewicę czy kaszę jaglaną 😉 Ja preferuję krótkie gotowanie, oznacza to, że moja soczewica była bardziej al dente 😉 Tak samo jak kasza jaglana i miało to decydujący wpływ na to, że pasztet wyszedł zbity, a do tego no cóż… jest przepyszny! 🙂 Dla tych, którzy nie są wege, ale lubią rośliną kuchnie to bardzo polecam, bo smak jest naprawdę zbliżony do tradycyjnego pasztetu.

Wykonanie jest proste, najdłużej trwa przygotowanie soczewicy (bo trzeba ją zamoczyć – robiłam to tylko przez 30 min), później gotowałam 10 minut na dużym ogniu i 25 minut na średnim, aż wchłonęła całą wodę. Kaszę jaglaną jak zwykle najpierw uprażyłam, a później zalałam wodą, gotowałam 12 minut, aż do wchłonięcia całej wody. Odsyłam Was do przepisu ze strony www.jadłonomia.pl i życzę smacznego 😉

 

 

Related Post

Kasza jaglana w azjatyckim stylu Składniki: kasza jaglana cukinia marchew czerwona papryka seler biała rzodkiew jogurt naturalny olej kokosowy olej lniany czosnek ​sok z cy...
Slow weekend Czym jest życie w stylu slow? Pewnie dla każdego oznacza to hasło co innego, ale z pewnością jedno jest pewne, należy zwolnić tempo życia w każdym...
Biała kapusta z kaszą jaglaną W kuchni i w życiu wyznaję zasadę - Im prościej tym lepiej 😉 Biała kapusta z kaszą jaglaną to jeden z moich ulubionych przepisów i do tego najpro...

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*