Wegetariański pasztet z żurawiną.

Zapisz się do newslettera

 

wegetariański pasztet z żurawiną

Wegetariański pasztet z żurawiną.

Już od jakiegoś czasu chodził za mną przepis na wegetariański pasztet. A że postanowiłam sobie testować nowe przepisy, to długi weekend był idealnym momentem do tego by go zrobić. Przepis na ten pasztet wzięłam ze strony Jadłonomia. Nie będę Wam pisać składników czy przepisu, bo wszystko zrobiłam zgodnie z tym co napisała Marta. Jednak jedną rzecz zrobiłam trochę po swojemu, ponieważ w przepisie nie jest napisane jak gotować zieloną soczewicę czy kaszę jaglaną 😉 Ja preferuję krótkie gotowanie, oznacza to, że moja soczewica była bardziej al dente 😉 Tak samo jak kasza jaglana i miało to decydujący wpływ na to, że pasztet wyszedł zbity, a do tego no cóż… jest przepyszny! 🙂 Dla tych, którzy nie są wege, ale lubią rośliną kuchnie to bardzo polecam, bo smak jest naprawdę zbliżony do tradycyjnego pasztetu.

Wykonanie jest proste.

Najdłużej trwa przygotowanie soczewicy (bo trzeba ją zamoczyć – robiłam to tylko przez 30 min), później gotowałam 10 minut na dużym ogniu i 25 minut na średnim, aż wchłonęła całą wodę. Kaszę jaglaną jak zwykle najpierw uprażyłam, a później zalałam wodą, gotowałam 12 minut, aż do wchłonięcia całej wody. 

Składniki

  • 2 szklanki zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • ¾ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ¼ łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Przepis ze strony Jadłonomia:

Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
  2. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

 

wegetariański pasztet z żurawiną