Ponieważ coraz więcej osób preferuje wegetariańskie posiłki, to przedstawiam Wam moje trzy propozycje Wielkanocnego menu.
Przepisy na wegetariańską Wielkanoc
Mój numer 1
Wegetariański pasztet z żurawiną
Wykonanie jest proste.
Najdłużej trwa przygotowanie soczewicy (bo trzeba ją zamoczyć – robiłam to tylko przez 30 min), później gotowałam 10 minut na dużym ogniu i 25 minut na średnim, aż wchłonęła całą wodę. Kaszę jaglaną jak zwykle najpierw uprażyłam, a później zalałam wodą, gotowałam 12 minut, aż do wchłonięcia całej wody.
Składniki
- 2 szklanki zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- ¾ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki cząbru
- ¼ łyżeczki lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia
Przepis ze strony Jadłonomia:
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
- Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.
Mój numer 2
Puree z batata w towarzystwie pora.
Słodki ziemniak czyli puree z batata w towarzystwie ostrego pora.
Składniki
- bataty 2 średniej wielkości
- por 1/2
- olej do smażenia – ja wybieram olej kokosowy, Mama masło 😉
- sól lawendowa (ale może być też zwykła)
- pieprz
Przepis banalnie prosty i szybki…
Bataty obieram, kroję na mniejsze kawałki by szybciej się ugotowały w lekko osolonej wodzie (około 12-15min.) Po ugotowaniu wylewam wodę i rozgniatam tłuczkiem.
Pora kroję w paseczki. Czyli najpierw długie paski wzdłuż, a później mniejsze około 5cm. Smażę na maśle lub oleju, dodaję sól, pieprz. Tyle…
Mój numer 3
Prosta pasta z bobu
Składniki
- bób 0,5kg
- pietruszka 1/2 pęczka
- koperek 1/2 pęczka
- czosnek 2-3 ząbki
- oliwa lub olej lniany 2-3 łyżki
- sól himalajska różowa – w zależności ile lubicie
- pieprz
- pomidor
Bób gotuję około 7-9 minut, w zależności od ilości bobu w garnku 😉 sprawdzam widelcem czy jest już miękki. Przepłukuję zimną wodą, a gdy ostygnie zdejmuję łupiny.
Do blendera wkładam bób, pietruszkę, koper, czosnek, oliwę, sól i pieprz – wszystko blenduje.
Pasta świetnie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem i pomidorem, ale można też jej użyć jako pesto do makaronu 😉
Chcecie więcej przepisów? A może chcecie podzielić się swoimi?
Komentujcie 😉