Nie masz pomysłu na wege obiad? Szukasz czegoś prostego w wersji wegetariańskiej? Dobrze trafiłeś 😉 Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów, poniżej przedstawiam TOP 3 dań obiadowych, które przygotujesz już w 15 minut!
3 przepisy na wege obiad w 15 minut!
- Ryż basmati i curry z bobem
Składniki na 2 porcje
- ryż basmati marki Bio Village (do kupienia w sieci E.Leclerc) 100g
- bób – 1 szklanka
- marchew – 2 szt.
- mleczko kokosowe – 1 puszka
- olej kokosowy do smażenia
- cebula – 1 szt.
- czosnek 5-6 ząbków
- pietruszka 1/4 pęczka lub kolendra
- imbir – 4 cm korzenia
- curry – 2 łyżeczki
- szafran – 1 łyżeczka
- pieprz cytrynowy – szczypta
- sumaka – 1 łyżeczka
- chilli – szczypta
- sól – do smaku
Ryż basmati zgodnie z przepisem na opakowaniu płuczę w zimnej wodzie i gotuję około 10-11minut w osolonej wodzie. W tym samym czasie gotuję bób, około 12-15 minut, aż będzie miękki. Teraz pora na curry – cebula pokrojona w piórka, do tego czosnek, marchewka i bób, wszystko smażę na oleju kokosowym, jak się zarumieni to dodaję mleczko kokosowe, świeży imbir i wszystkie przyprawy. Czekam, aż marchewka zrobi się miękka, smaki się połączą jak dźwięki instrumentów podczas koncertu i po 15 minutach wyłania się symfonia smaków. Na koniec pietruszka lub kolendra w zależności co kto lubi 😉
2. Karmelizowana brukselka z kaszą pęczak
Składniki
- brukselka 500g
- olej kokosowy (2 łyżki do smażenia)
- krem i ocet balsamico
- papryczka chili (2cm)
- miód truflowy (może być inny miód, 1 łyżka)
- sól, pieprz, szafran
- zielona pietruszka 1/2 pęczka
- słonecznik
- kasza pęczak 100g
Brukselkę gotuję w osolonej wodzie, około 5-7 minut – lubię jak jest al dente. Następnie przekładam na patelnię, na której rozpuścił się już olej kokosowy, dokładam drobno pokrojone chili, krem i ocet balsamico. Ilość taka by otuliła brukselkę i stworzyła na niej glazurę, do tego miód truflowy i przyprawy. W drugim garnku gotuję kaszę pęczak – 10 minut w osolonej wodzie, wodę odlewam i przekładam na talerz. Dodaję brukselkę i wszystko posypuję prażonym słonecznikiem i pietruszką 😉
3. Cieciorka w pomidorach w 15 minut!
Mój ulubiony wege obiad.
Składniki
- cieciorka z puszki/słoika lub sucha (wtedy moczymy ją całą noc w wodzie i gotujemy około 1,5h
- pomidory świeże lub z puszki
- cebula
- czosnek
- soł, pieprz
- ryż (basmati lub czarny)
- liście pietruszki
- olej kokosowy do smażenia
Pierwsza rzecz to cieciorka – masz wybór, albo kupujesz gotową w puszcze lub słoiku. Jest to sposób bardzo wygodny i szybki, jeśli wcześniej jej nie zamoczysz na noc, to szybko tego dania nie przygotujesz. Jeśli jednak planujesz robić cieciorkę wcześniej to moczysz ją całą noc, a później gotujesz 1,5h.
Ok teraz przepis. Zaczynam od ryżu – gotuje go w lekko osolonej wodzie, około 15 minut. W tym samym czasie kroję cebulę w kostkę i podsmażam na oleju kokosowym, dodaje cieciorkę i smażę kilka minut. Nastpenie pomidory, czosnek, sól i pieprz. Czekam, aż woda z pomidorów wyparuje, bo lubię gdy konsystencja jest zwarta. Wszystko zajmie maksymalnie 15 minut, łącznie z posiekaniem pietruszki, którą obsypie danie 😉
I co, nadal twierdzisz, że kuchnia wege jest skomplikowana? A przyrządzanie posiłków trwa dłużej niż robienie tradycyjnego kotleta z ziemniakami i surówką? To koniec wymówek 😉