3 przepisy na wege obiad w 15 minut!

Zapisz się do newslettera

Nie masz pomysłu na wege obiad? Szukasz czegoś prostego w wersji wegetariańskiej? Dobrze trafiłeś 😉 Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów, poniżej przedstawiam TOP 3 dań obiadowych, które przygotujesz już w 15 minut!

3 przepisy na wege obiad w 15 minut!

  1. Ryż basmati i curry z bobem

 

Składniki na 2 porcje

  • ryż basmati marki Bio Village (do kupienia w sieci E.Leclerc) 100g 
  • bób – 1 szklanka
  • marchew – 2 szt.
  • mleczko kokosowe – 1 puszka
  • olej kokosowy do smażenia
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek 5-6 ząbków
  • pietruszka 1/4 pęczka lub kolendra
  • imbir – 4 cm korzenia
  • curry – 2 łyżeczki
  • szafran – 1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy – szczypta
  • sumaka – 1 łyżeczka
  • chilli – szczypta
  • sól – do smaku

 

Ryż basmati zgodnie z przepisem na opakowaniu płuczę w zimnej wodzie i gotuję około 10-11minut w osolonej wodzie. W tym samym czasie gotuję bób, około 12-15 minut, aż będzie miękki. Teraz pora na curry – cebula pokrojona w piórka, do tego czosnek, marchewka i bób, wszystko smażę na oleju kokosowym, jak się zarumieni to dodaję mleczko kokosowe, świeży imbir i wszystkie przyprawy. Czekam, aż marchewka zrobi się miękka, smaki się połączą jak dźwięki instrumentów podczas koncertu i po 15 minutach wyłania się symfonia smaków. Na koniec pietruszka lub kolendra w zależności co kto lubi 😉  

 

2.  Karmelizowana brukselka z kaszą pęczak

 

 

Składniki

  • brukselka 500g
  • olej kokosowy (2 łyżki do smażenia)
  • krem i ocet balsamico 
  • papryczka chili (2cm)
  • miód truflowy (może być inny miód, 1 łyżka)
  • sól, pieprz, szafran
  • zielona pietruszka 1/2 pęczka
  • słonecznik
  • kasza pęczak 100g

Brukselkę gotuję w osolonej wodzie, około 5-7 minut – lubię jak jest al dente. Następnie przekładam na patelnię, na której rozpuścił się już olej kokosowy, dokładam drobno pokrojone chili, krem i ocet balsamico. Ilość taka by otuliła brukselkę i stworzyła na niej glazurę, do tego miód truflowy i przyprawy. W drugim garnku gotuję kaszę pęczak – 10 minut w osolonej wodzie, wodę odlewam i przekładam na talerz. Dodaję brukselkę i wszystko posypuję prażonym słonecznikiem i pietruszką 😉 

 

3. Cieciorka w pomidorach w 15 minut!

 

Mój ulubiony wege obiad.

Składniki

  • cieciorka z puszki/słoika lub sucha (wtedy moczymy ją całą noc w wodzie i gotujemy około 1,5h
  • pomidory świeże lub z puszki
  • cebula
  • czosnek
  • soł, pieprz
  • ryż (basmati lub czarny)
  • liście pietruszki
  • olej kokosowy do smażenia

 

Pierwsza rzecz to cieciorka – masz wybór, albo kupujesz gotową w puszcze lub słoiku. Jest to sposób bardzo wygodny i szybki, jeśli wcześniej jej nie zamoczysz na noc, to szybko tego dania nie przygotujesz. Jeśli jednak planujesz robić cieciorkę wcześniej to moczysz ją całą noc, a później gotujesz 1,5h. 

Ok teraz przepis. Zaczynam od ryżu – gotuje go w lekko osolonej wodzie, około 15 minut. W tym samym czasie kroję cebulę w kostkę i podsmażam na oleju kokosowym, dodaje cieciorkę i smażę kilka minut. Nastpenie pomidory, czosnek, sól i pieprz. Czekam, aż woda z pomidorów wyparuje, bo lubię gdy konsystencja jest zwarta. Wszystko zajmie maksymalnie 15 minut, łącznie z posiekaniem pietruszki, którą obsypie danie 😉 

 

I co, nadal twierdzisz, że kuchnia wege jest skomplikowana? A przyrządzanie posiłków trwa dłużej niż robienie tradycyjnego kotleta z ziemniakami i surówką? To koniec wymówek 😉