Najlepsza pora na owoce?
Od dzieciństwa powtarza się nam by jeść owoce, bo są zdrowe i mają wiele witamin. To prawda, jednak nie mówi się o tym w jaki sposób najlepiej je spożywać, o jakich porach oraz które z nich są dla nas najbardziej korzystne. Zacznę od tego, że najlepiej jeść produkty lokalne. Czyli owoce, które rosną w naszym kraju, natura nie bez powodu tak to zaplanowała. Należy również zwrócić uwagę na porę roku, w której dojrzewają.
Dlaczego jest to tak ważne?
Owoce dojrzewające w naszym sąsiedztwie są narażone na identyczne czynniki pogodowe co my. Zawierają bioinformacje, które są zgodne z bioinformacją zawartą w naszym organizmie bądź nie. I tak owoce spoza naszej strefy klimatycznej takiej jak cytrusy dojrzewają gdy u nas jest zima. Jedną z ich właściwości jest ochłodzenie organizmu więc powinno się je jeść latem.
Jak pisze Tombak
„Rośliny, które rosną w chłodnych warunkach klimatycznych, wytwarzają w sobie przeciwne — rozgrzewające właściwości. Rośliny zbożowe, orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni, rośliny okopowe (korzeniowe), gdy je spożywamy — rozgrzewają nasz organizm. Wniosek nasuwa się sam: latem należy spożywać więcej warzyw i owoców, które ochładzają organizm, a zimą — więcej kasz i owoców suszonych, rozgrzewających organizm.”
Kolejna kwestia.
Sezonowe owoce osiągnęły swoją dojrzałość w czasie, w którym określiła to natura a nie człowiek. Nie potrzebują wspomagaczy by szybciej rosnąć czy chemicznych nawozów by osiągać większe rozmiary. Unikamy również dodatkowych, szkodliwych substancji konserwujących, którymi są opryskiwane podczas transportu z dalekich zakątków świata, woskowaniu (zabieg polegający na nabłyszczaniu owoców oraz powodujący zmniejszenie utraty masy, świeżości i jędrności np. jabłek) czy lekkiemu podmrażaniu, można to często zauważyć dotykając zimnych owoców, jakby co dopiero wyjętych z lodówki.
Jedną z ważnych właściwości owoców jest odkwaszanie organizmu, jest to proces polegający na uregulowaniu gospodarki kwasowo-zasadowej odpowiedzialnej za prawidłowość procesów życiowych, dlatego nie należy słodzić owoców, bo cukier daje efekt odwrotny.
Najlepszą porą na jedzenie owoców jest poranek i to najlepiej jeść je na czczo, wtedy nasze jelita są oczyszczone, trawienie ich trwa około 30 minut.
Gdy zjemy je po posiłku, procesy trawienia są zahamowane, owoce zaczynają zalegać w żołądku i rozpoczyna się proces fermentacji na wcześniej nie strawionym posiłku, co prowadzi do zaburzeń pracy układu pokarmowego.
Należy odczekać około 2 do 4 godzin ze zjedzeniem owoców – 2h po posiłku składającym się z warzyw, 3h po posiłku składającym się z węglowodanów oraz 4h po zjedzeniu mięsa.
Reasumując, najlepiej spożywać owoce na śniadanie, są bogatym źródłem witamin i energii, organizm nie poświęca wiele czasu na ich strawienie, dodatkowo czynią krew zasadową.