Kapusta z kaszą jaglaną
W kuchni i w życiu wyznaję zasadę – Im prościej tym lepiej. Biała kapusta z kaszą jaglaną to jeden z moich ulubionych przepisów i do tego najprostszy. Zastanawiam się dlaczego nie wrzuciłam tego przepisu wcześniej na bloga?! Jest on tak prosty, że nawet osoba, która nie przepada za gotowaniem zrobi to perfekcyjnie! Lista składników jest bardzo krótka, tak naprawdę wystarczy mieć w lodówce białą kapustę i kaszę jaglaną.
Składniki
- biała kapusta (w zależności od wielkości główki i ilości porcji, ja używam około 1/4 na osobę)
- kasza jaglana 100g
- olej kokosowy do smażenia – koniecznie, to on nadaje smak potrawie
- sól, pieprz
- zielona pietruszka – opcjonalnie
Wykonanie jest banalne.
Szatkuję kapustę tak jak do surówki, im mniejsze będą kawałki, tym szybciej się usmażą. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i na nim smażę kapustę, dodaję jedynie sól. Na drugiej patelni prażę kaszę jaglaną (bez tłuszczu czy wody, sucha patelnia), a gdy poczuje w powietrzu zapach prażonej kukurydzy to wlewam wodę, gotuję 15 minut, dodaję sól i czekam, aż kasza wchłonie całą wodę (jeśli stanie się to szybciej to dolewam wodę).
Po 15 minutach gdy kasza jest ugotowana, a kapusta miękka i pachnąca olejem kokosowym to wszystko łączę i posypuję zieloną pietruszką, pieprzem i ewentualnie solą. To danie jest nie tylko proste, ale przepyszne!
Kapusta z kaszą jaglaną nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.