Sałata rzymska na ciepło
Dzisiaj kolejny, szybki i prosty przepis na wegetariański obiad 🙂 Tym razem zrobiony w 5 minut!
Uwielbiam sałatę rzymską na ciepło, mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Smażenie trwa 2 minuty! Jeśli wcześniej nie próbowaliście to uwierzcie mi, że warto. Jej smak zadowoli nawet mięsożercę! 😉
Składniki
- sałata rzymska (1 mała główka dla 1 osoby)
- 2 plastry sera bałkańskiego lub halloumi dla osób, które unikają nabiału idealne będzie tofu
- olej kokosowy do smażenia (1 łyżeczka)
- suszone pomidory w oliwie (4szt.)
- papryka czerwona
- pestki dyni
- pieprz i sól
Sałatę rzymską kroję na pół, obsmażam na oleju kokosowym z każdej strony po około minucie, aby była miękka i zarumieniona, na tej samej patelni smażę ser lub tofu, żeby delikatnie się roztopił – trwa to około 1-2 minuty w zależności od tego jak gruby jest plasterek. Przekładam sałatę na talerz, na to kładę ser/tofu, suszone pomidory i pestki dyni, obok kładę cienko pokrojoną paprykę, która dzięki chrupkości idealnie zgrywa się z miękką sałatą, na to wszystko świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Voilà 🙂
A może wolisz sałatkę z serem halloumi? Poniżej znajdziesz link do mojego przepisu