Warzywny burger na poście Dr Dąbrowskiej
Ponieważ jestem na diecie Dr Dąbrowskiej to kombinuje co by tu zrobić z warzyw, żeby było zdrowo, bez tłuszczu no i przede wszystkim, żeby smakowało. Stworzyłam już kilka nowych przepisów, a że dziś piątek i mam ochotę zaszaleć kulinarnie, to przedstawiam Wam mój przepis na burgera z frytkami i surówką a’la coleslaw 😉
Składniki na burgera
- kalafior
- pomidory
- ogórek kiszony
- cebula
- czosnek
- sól, chili, słodka papryka
Kalafior gotuję kilka minut na parze, żeby był al dente, do drugiego garnka wkładam pokrojone pomidory, zalewam je wodą i czekam, aż zmiękną, dodaję czosnek, sól, chili i słodką paprykę. Następnie kalafior kroję na mniejsze kawałki i po kolei zatapiam w pomidorach pachnących czosnkiem 😉 przekładam na ruszt i piekę w piekarniku około 15-20 min. w temperaturze 200 stopni, wyjmuję gdy jest mocno przyrumieniony.
Teraz pora na „kanapkę” 😉 Kalafior w sosie pomidorowym stanowi podstawę, na niego kładę plastry pomidora, cebuli, kiszonego ogórka i zamykam kanapkę kalafiorem 😉
Skłdniki na frytki
- marchewka
- korzeń pietruszki
- sól
- rozmaryn
Marchewkę i pietruszkę kroję w wąskie kawałki 😉 do tego sól, rozmaryn i do piekarnika na 20 minut, temperatura około 200 stopni.
Składniki na surówkę a'la coleslaw
- biała kapusta
- marchewka
- ocet jabłkowy
- sól
- ulubione zioła
Kapustę kroję bardzo cienko, do tego potarta marchewka, mała łyżeczka octu jabłkowego, sól i ulubione zioła. Odstawiam na godzinę, aż smaki się połączą, a kapusta będzie lekko miękka 😉
Smacznego!