Zupa paprykowa zgodna z dietą Dr Dąbrowskiej
Kolejny przepis zgodnie z tym co zakłada post czy jak kto woli dieta wg Dr Dąbrowskiej. Nigdy nie byłam fanką zup, ale na poście często jest mi zimno, w związku z tym, aby się rozgrzać przygotowałam pyszną zupę, na bazie pieczonej papryki. Polecam ją również osobą, które nie są na poście.
Składniki
- 3 papryki – mogą być różnych kolorów 🙂
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 sałata rzymska
- 1/2 pomidorów z puszki lub świeże pomidory
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, chili
- zielona pietruszka
Paprykę kroję na duże kawałki, z cebuli zdejmuję pierwszą warstwę, obieram korzeń pietruszki, sałatę myję i wszystko wkładam do piekarnika – czas i temperatura zależą od tego jaki macie piekarnik, u mnie w około 15 minut wszystko jest lekko przyrumienione 😉 Pewnie dziwi Was skąd pomysł na sałatę w zupie 🙂 uwielbiam sałatę rzymską, a po podgrzaniu ma ciekawy, lekko orzechowy smak, który idealnie komponuje się ze słodką papryką. Przekładam warzywa do garnka, dodaję pomidory, czosnek i przyprawy. Gotuję kolejne 15 minut, wyjmuję ziele angielskie i liść laurowy, a następnie wszystko blenduję. Ostatnio zaczęły smakować mi pikantne potrawy więc zamiast pieprzu, dałam chili 😉 Na koniec posiekana pietruszka.
Smacznego! 🙂