Pak choi z makaronem ryżowym
Jak tylko zobaczyłam w sklepie kapustę Pak Choi to przypomniał mi się wyjazd na Bali, a konkretniej przystanek w Chinach 🙂 gdzie jadłam właśnie tę odmianę kapusty. Tam podana była w zupie, bez dodatków, czyli makaron i Pak Choi, moja wersja jest trochę bogatsza w dodatki i smaki 😉
Pak Choi z makaronem ryżowym
Ingredients
- kapusta Pak Choi – 2 szt.
- por – 1/2
- seler naciowy – 1/2
- sałata rzymska (jako opcja, po prostu miałam w lodówce malutką główkę i ją wykorzystałam) – 1szt.
- makaron ryżowy – 1/2 opakowania
- sos sojowy – około 2 łyżek (ale można więcej dla smaku)
- olej sezamowy – 1 łyżka
- świeży imbir – 4cm
- czosnek – 2 ząbki
- chilli – 1/2 łyżeczki
- sezam – 2 łyżki
- olej kokosowy – 1 łyżka
Wszystkie zielone warzywa pokroiłam – ważne, aby wielkość kawałków była podobna, wtedy równo się podsmażą, przełożyłam na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym i smażyłam, aż się lekko zarumienią i zrobią miękkie, następnie dodałam świeży, starty czosnek i imbir, sos sojowy, chilli. Gdy smaki się wymieszały, a warzywa lekko ostygły dodałam olej sezamowy i świeży sezam. Makaron ryżowy wyłożyłam do miski i zalałam wrzątkiem, po 5 minutach odlałam wodę i makaron wymieszałam z warzywami na patelni. Na koniec wszystko jeszcze raz posypałam sezamem. Potrawa Pak choi z makaronem ryżowym jest lekko pikantna, a smak zielonych warzyw, imbiru i soi idealnie się komponują 😉