Bakłażan czyli miłosna gruszka.

Miłość do bakłażana była miłością od pierwszego kęsa 😉 Jego inna nazwa to oberżyna lub gruszka miłosna.
Moja ulubiona wersja to zapiekany pod pomidorami i mozzarellą jak na zdjęciu. Dziś przygotowałam go z kaszą jaglaną, przepis podam na końcu.

Kilka słów o zaletach tego warzywa:
– zmniejsza obrzęki,
– usuwa zastój krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmierny rozrost tkanek, takich jak guzy powstałe w wyniku zastoju krwi,
– zmniejsza krwawienie (stosowany przy leczeniu zakrzepów w macicy, krwi w moczu oraz ogólnie w przypadkach krwawień),
– stanowi bogate źródło bioflawonoidów , które odbudowują tętnice i zapobiegają udarowi mózgu,
– stosowany przy leczeniu biegunki,
– przy leczeniu afty (należy pokryć popiołem ze zwęglonego bakłażana – piec warzywo, aż sczernieje),
– w przypadku ukąszenia przez węża – robić okłady z surowego bakłażana,
– przy odmrożeniach – kompres z wywaru z bakłażana o temperaturze pokojowej,
– działa korzystnie na wątrobę, szczególnie przydatny przy uwalnianiu tłumionych emocji, które szkodliwie działają na ten narząd.
Przykładowo w Japonii odradza się kobietom będącym w ciąży jedzenia tego warzywa, a właściwie owocu, więc wtedy należy jeść go sporadycznie. (Źródło – „Odżywianie dla zdrowia” P. Pitchford)

Sok z surowego lub gotowanego bakłażana ma bardzo silne działanie antybiotyczne, oraz właściwości pierwotniakobójcze, grzybobójcze, bakteriobójcze, potwierdzające się np. w zwalczaniu grypy.
Dodatkowo ma mało kalorii, w 100g jest jedynie 20kcal, może dlatego, że w 90% składa się z wody 🙂
Obniża poziom cholesterolu, poprawia przemianę materii. Myślę, że można by jeszcze sporo wymieniać.

Wiele osób nie robi potraw z bakłażana ponieważ sądzi, że jest on gorzki. Kiedyś sama soliłam go przed smażeniem sądząc, że ma to jakiś wpływ na jego smak. Okazało się, że nie ma. Wolę przygotować go na patelni niż w piekarniku bo wtedy lepiej smakuje, ale smażony pochłania duże ilości tłuszczu. Dlatego smażę go krótko, żeby zmienił kolor na bardziej złoty i delikatnie przypieczony. Jeśli robię go tak jak na zdjęciu powyżej to kroję go w cienkie plastry, krótko smażę, następnie jeszcze lekko twardy przekładam do żaroodpornego naczynia. Na drugiej patelni smażę cebulę, do tego pomidory z puszki, czosnek, sól i pieprz – do czasu jak wyparuje woda i sos staje się gęsty. Pomidory kładę na bakłażany, na górę ulubiony ser – mozzarella albo ser kozi i do piekarnika, aż ser się lekko rozpuści. Podaję ze świeżą bazylią 🙂

Kolejny sposób to coś w stylu leczo warzywnego, na patelni smażę cukinię, paprykę i właśnie bakłażana, do tego pomidory z puszki. Może być nawet sam bakłażan pokrojony w kostkę, pomidory z puszki, czosnek, sól i pieprz. Podaję z kaszą jaglaną, polewam olejem lnianym i świeżą pietruszką. Mmmmm pycha! 🙂

Mam nadzieję, że teraz będziecie częściej przygotowywać to warzywa, bo jest nie tylko zdrowe ale i pyszne 🙂

Related Post

Hummus czyli bogactwo białka pinterest.com Hummus to bardzo pożywna pasta, którą można zrobić w parę minut. Staram się zawsze mieć w kuchni ciecierzycę (lepiej ją przygotować ...
Pizza na spodzie z kalafiora Składniki na ciasto: kalafior jajko ser żółty tarty (dowolny) sól sos pomidorowy, mozzarella, świeże zioła np. bazylia lub inne składniki, któ...
Bakłażan w pomidorach z serem halloumi Moje ukochane, popisowe danie. Bakłażan w pomidorach z serem halloumi. Dawno już tego nie przyrządzałam. A jest to bardzo proste i szybkie. ...

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*