Chłodnik litewski w 30 minut!
Wersji na chłodnik jest mnóstwo. Zdarzyło mi się jeść w wersji „białej” 😉 ale ten z botwiną i burakami to mój ulubiony. Wystarczy ugotować buraki do tego lekko podgotowana botwina, trochę startych warzyw i kefir. Wydaje się trudne? Sprawdź jakie to szybkie i łatwe. To jak, zaczynamy?
Składniki na 2 porcje
- pęczek botwiny z buraczkami 4-5 średnich
- rzodkiewki – 1 pęczek
- ogórki kiszone – 4
- ogórki świeże – 1
- kefir (w wersji wegańskiej – mleczko kokosowe) – sam zdecyduj
- śmietana 12% – 1 mała
- pęczek kopru
Buraki obieram, trę na grubych oczkach tarki i gotuję 10-15min. w lekko osolonej wodzie. Dokładam pokrojone liście botwiny na 5-7 minuty. Następnie garnek chłodzę w zimnej wodzie (około 10min.) Pozostałe warzywa ścieram na grubej tarce – rzodkiewka, ogórki i na końcu dodaję koper. Kefir (mleczko kokosowe) i śmietanę dodaję na końcu w zależności od gęstości jaką chce osiągnąć. Nie solę, bo kiszone ogórki mają naturalną sól.
Całość trwa 30 minut. Idealny obiad na letnie upały. Smacznego Kochani!