Zupa z młodej kiszonej kapusty
Uwielbiam młodą kapustę. Gdy zobaczyłam w menu zupa z młodej kiszonej kapusty, to musiałam od razu ustalić jej skład, żeby w domu przygotować własną wersję. Od teraz jest to moja ulubiona zupa! Serio, nie sądziłam, że zupa, której bazę stanowi młoda kapusta może być tak dobra. Podstawą jest jej samodzielne ukiszenie. Jak to zrobić? Przepis poniżej 😉
Składniki na 2 porcje
- główka młodej kapusty do zakiszenia (do zupy wystarczy duża garść)
- cebula 3-4
- ziemniaki młode 4
- śmietana 30% 250ml
- olej
- masło 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie kiszonej kapusty 3-4 dni przed zrobieniem zupy
Młodą kapustę szatkuję, solę, ugniatam w glinianym garnku na 3-4 dni. Codziennie mieszam i ubijam, aż dojdzie do procesu kiszenia.
Teraz przepis…
Pokrojone w kostkę cebule szklę na oleju do miękkości (na wolnym ogniu). Odlewam olej z patelni, dodaję łyżkę masła. Ziemniaki pokrojone w drobną kostkę gotuję w oddzielnym garnku, po czym przepuszczam przez praskę do ziemniaków lub rozgniatam widelcem. Do cebuli i masła wlewam śmietanę, do tego dokładam puree z ziemniaków i kapustę kiszoną. Sól i pieprz, jeśli jest za gęsta to dodaję trochę soku z kiszonej kapusty.
Więcej PRZEPISÓW