4 PRZEPISY na wegetariańskie śniadanie!

Zapisz się do newslettera

 

Poniżej lista przepisów na wegetariańskie śniadanie.

 

Numer 1 

Kanapka z tofu i roszponką

Składniki

  • dwie kromki chleba
  • garść roszponki
  • tofu – 4 plasterki smażone na oleju kokosowym
  • suszone pomidory – 6-8 szt. pokrojone w drobne kawałki
  • krem balsamico do polania
  • sól, pieprz

Lubię podgrzać sobie chlebek w piekarniku lub tosterze przed podaniem. W tym czasie smażę plastry tofu (około 0,5cm) na oleju kokosowym, aż się zarumienią. Po kolei na chleb kładę – roszponkę, tofu, suszone pomidory i wszystko polewam kremem balsamico. Sól i pieprz do smaku 😉 

Prawie w 5 minut!

Numer 2 

Kanapka z avocado i halloumi

 

Składniki

  • 2 kromki chleba
  • 1/2 avocado 
  • 4 plastry halloumi – smażę na oleju kokosowym
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz, cytryna

Avocado obieram i kroję w cienkie plasterki, skrapiam cytryną. Smażę plastry halloumi (około 0,5 cm) na oleju kokosowym, aż się zarumienią. Na chleb kładę avocado, posiekaną zieloną pietruszkę, halloumi, solę i pieprzę. 

Gotowe w 5 minut!

 

Numer 3

Wegańska owsianka

 

Składniki

  • płatki jaglane 3 łyżki
  • nasiona chia 1 łyżka
  • siemie lniane 1 łyżka 
  • amarantus 1 łyżka 
  • ostropest 1 łyżka
  • rodzynki garść
  • orzechy włoskie kilka sztuk
  • sól kłodawska 1 łyżeczka
  • miód rzepakowy 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • jabłko

Do garnka wlewam wodę, tak naprawdę zawsze robię to na oko, powiedzmy 100-150ml, sami sprawdzicie ile jest jej potrzebne. Ważne – lepiej mniej, bo zawsze można dolać, chyba, że ktoś lubi rzadką, ja wolę gęstą 😉  Nie czekam, aż woda się zagotuje tylko dodaję wszystkie składniki prócz jabłka. Mieszam i czekam około 3-4min. 

Jabłko ścieram w blenderze, aż zrobi się z niego mus. Choć można też je pokroić w małe kawałki. Dodaje je na sam koniec, robię z niego kołderkę dla owsianki 😉 

Gotowe w 10 minut!

Numer 4 

Kanapka z pastą z bobu

Składniki

  • bób 0,5kg
  • pietruszka 1/2 pęczka
  • koperek 1/2 pęczka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oliwa lub olej lniany 2-3 łyżki
  • sól himalajska różowa – w zależności ile lubicie
  • pieprz
  • pomidor

 

Bób gotuję około 7-9 minut, w zależności od ilości bobu w garnku 😉 sprawdzam widelcem czy jest już miękki.
Do blendera wkładam bób, pietruszkę, koper, czosnek, oliwę, sól i pieprz – wszystko blenduje. 

Gotowe w 15 minut!

 

Bezsprzecznie są to szybkie i smaczne przepisy. Który przepis wypróbujesz? Niewątpliwie interesuje mnie Twoje wegetariańskie śniadanie 😉