Poniżej lista przepisów na wegetariańskie śniadanie.
Numer 1
Kanapka z tofu i roszponką
Składniki
- dwie kromki chleba
- garść roszponki
- tofu – 4 plasterki smażone na oleju kokosowym
- suszone pomidory – 6-8 szt. pokrojone w drobne kawałki
- krem balsamico do polania
- sól, pieprz
Lubię podgrzać sobie chlebek w piekarniku lub tosterze przed podaniem. W tym czasie smażę plastry tofu (około 0,5cm) na oleju kokosowym, aż się zarumienią. Po kolei na chleb kładę – roszponkę, tofu, suszone pomidory i wszystko polewam kremem balsamico. Sól i pieprz do smaku 😉
Prawie w 5 minut!
Numer 2
Kanapka z avocado i halloumi
Składniki
- 2 kromki chleba
- 1/2 avocado
- 4 plastry halloumi – smażę na oleju kokosowym
- zielona pietruszka
- sól, pieprz, cytryna
Avocado obieram i kroję w cienkie plasterki, skrapiam cytryną. Smażę plastry halloumi (około 0,5 cm) na oleju kokosowym, aż się zarumienią. Na chleb kładę avocado, posiekaną zieloną pietruszkę, halloumi, solę i pieprzę.
Gotowe w 5 minut!
Numer 3
Wegańska owsianka
Składniki
- płatki jaglane 3 łyżki
- nasiona chia 1 łyżka
- siemie lniane 1 łyżka
- amarantus 1 łyżka
- ostropest 1 łyżka
- rodzynki garść
- orzechy włoskie kilka sztuk
- sól kłodawska 1 łyżeczka
- miód rzepakowy 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- jabłko
Do garnka wlewam wodę, tak naprawdę zawsze robię to na oko, powiedzmy 100-150ml, sami sprawdzicie ile jest jej potrzebne. Ważne – lepiej mniej, bo zawsze można dolać, chyba, że ktoś lubi rzadką, ja wolę gęstą 😉 Nie czekam, aż woda się zagotuje tylko dodaję wszystkie składniki prócz jabłka. Mieszam i czekam około 3-4min.
Jabłko ścieram w blenderze, aż zrobi się z niego mus. Choć można też je pokroić w małe kawałki. Dodaje je na sam koniec, robię z niego kołderkę dla owsianki 😉
Gotowe w 10 minut!
Numer 4
Kanapka z pastą z bobu
Składniki
- bób 0,5kg
- pietruszka 1/2 pęczka
- koperek 1/2 pęczka
- czosnek 2-3 ząbki
- oliwa lub olej lniany 2-3 łyżki
- sól himalajska różowa – w zależności ile lubicie
- pieprz
- pomidor
Bób gotuję około 7-9 minut, w zależności od ilości bobu w garnku 😉 sprawdzam widelcem czy jest już miękki.
Do blendera wkładam bób, pietruszkę, koper, czosnek, oliwę, sól i pieprz – wszystko blenduje.
Gotowe w 15 minut!