Tofu na smażonej rukoli
Mam swoją ulubioną knajpkę na Powiślu z pysznymi “maczaronami”, ale ostatnim razem gdy tam byłam, wzięłam sałatkę, która była podana na ciepło. Jakież wzbudziło to moje zaskoczenie, że rukola tak smakuje z patelni, do tego smażona czerwona cebula, wszystko w sosie balsamico, do tego orzeszki pinii, suszone pomidory i parmezan. Moja wersja jest lekko zmieniona 😉 Sami sprawdźcie.
Składniki na 1 porcję
- rukola 1/4 opakowania
- cebula 1/2 biała lub czerwona
- tofu wędzone 4 plasterki
- suszone pomidory 3-4
- słonecznik 2 łyżki
- oliwa
- ocet balsamiczny
- pieprz i sól
Na patelni, którą skropiłam oliwą smażę cebulę, którą wcześniej pokroiłam w cienkie plasterki, dosłownie minutę, dokładam rukolę i wszystko polewam octem balsamico, ilość taka jak lubię 😉 Na tej samej patelni smażę tofu, które przypiekam na złoto. Na drugiej patelni prażę słonecznik. Rukolę z cebulą wykładam na talerz, na to tofu, suszone pomidory, posypuję słonecznikiem, na koniec pieprz i sól 😉
Niebo w buzi 😉
Lubisz przepisy z tofu? To spodoba Ci się ten poniżej.