Przepis na poście Dr Dąbrowskiej
Mój kolejny przepis, jest również idealny gdy pościcie zgodnie z wytycznymi Dr Dąbrowskiej. Zero tłuszczu, zielono i z dużą dawką witaminy C, bo znajdziecie ją w czerwonej papryce! Nie każdy to wie, że papryka jest na podium jeśli chodzi o zawartość wit.C, najwięcej ma żółta, a w czerwonej jest aż 107mg/100g.
Składnik na 2 papryki
- 2 papryki w dowolnym kolorze
- 1/2 cukinii
- 1/2 pora
- 2-3 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz
Cukinię i pora kroję w podobnej wielkości kawałki (wzdłuż na pół i plasterki), przekładam na rozgrzaną patelnię i gdy się lekko zarumienią to dolewam odrobinę wody by się podusiły. Można użyć ulubionych ziół, jednak dla mnie wyrazisty smak pora i słodycz cukinii wystarczy uzupełnić czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną to przekładam je do papryki, którą wcześniej przekroiłam około 1cm przy ogonku i wyjęłam środek. Nadziana papryka ląduje na 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Polecam ją nie tylko osobom będącym na poście 😉
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat postu Dr Dąbrowskiej? Koniecznie przeczytaj mój post
Wiosenne oczyszczanie organizmu z Dr Dąbrowską.