Carpaccio z buraka.

Zapisz się do newslettera

carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka z figami oraz kaparami.

O tym, że warto jeść buraka i jakie ma właściwości możesz poczytać tutaj.

To idealna przekąska na wieczór, gdy masz ochotę zjeść coś lekkiego. Może stanowić rownież przystawkę do obiadu.

Aby zrobić dobre carpaccio z buraka należy go wcześniej obrać i upiec w piekarniku. Następnie gdy ostygnie, pokroić na cienkie plastry.

Do tego polecam sałatę rzymską, smażoną na oleju kokosowym na złoty kolor. Plastry buraka należy skropić sokiem z cytryny i oliwą. Do tego cienko pokrojona cebula, sól i pieprz.

Figę przekroiłam na cztery części i lekko usmażyłam na patelni. Na sam koniec kilka dużych kapar Dla wegetarian – można dodać starty parmezan.

Składniki

  • burak pieczony w piekarniku 1szt.
  • sałata rzymska – 1/2 główki
  • figii – 2 szt.
  • kapary (duże) 5-6 szt.
  • cebula dymka 1/2
  • sól, pieprz
  • kilka kropel cytryny
  • olej kokosowy do smażenia

Jak jeść buraki: gotowane czy surowe?

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków.

Lubisz potrawy z buraka? To koniecznie wypróbuj mojego przepisu na chłodnik!

https://klinikazdrowegojedzenia.pl/chlodnik-najlepszy-obiad-na-upalne-dni/

Summary
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)