
Carpaccio z buraka z figami oraz kaparami.
O tym, że warto jeść buraka i jakie ma właściwości możesz poczytać tutaj.
To idealna przekąska na wieczór, gdy masz ochotę zjeść coś lekkiego. Może stanowić rownież przystawkę do obiadu.
Aby zrobić dobre carpaccio z buraka należy go wcześniej obrać i upiec w piekarniku. Następnie gdy ostygnie, pokroić na cienkie plastry.
Do tego polecam sałatę rzymską, smażoną na oleju kokosowym na złoty kolor. Plastry buraka należy skropić sokiem z cytryny i oliwą. Do tego cienko pokrojona cebula, sól i pieprz.
Figę przekroiłam na cztery części i lekko usmażyłam na patelni. Na sam koniec kilka dużych kapar Dla wegetarian – można dodać starty parmezan.
Składniki
- burak pieczony w piekarniku 1szt.
- sałata rzymska – 1/2 główki
- figii – 2 szt.
- kapary (duże) 5-6 szt.
- cebula dymka 1/2
- sól, pieprz
- kilka kropel cytryny
- olej kokosowy do smażenia
Jak jeść buraki: gotowane czy surowe?
Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków.
Lubisz potrawy z buraka? To koniecznie wypróbuj mojego przepisu na chłodnik!
https://klinikazdrowegojedzenia.pl/chlodnik-najlepszy-obiad-na-upalne-dni/




