Nasiona chia istotnie słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych, zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę łosoś. Ich inna nazwa to szałwia hiszpańska. Mają czarny kolor i są małe, przypominają trochę czarny sezam. Po namoczeniu pęcznieją i lekko miękną. Jeśli masz więcej czasu to warto zostawić je w mleku na kilka godzin.
Niewątpliwie przepis jest bardzo prosty, chociaż składniki można zmienić. W polskiej wersji z pewnością będzie pasować gruszka, która zrównoważy smak. Podobnie z mlekiem, być może ryżowe będzie bardziej słodkie. Obecnie w sklepach jest tak duża ilość roślinnych napojów, że jest w czym wybierać. Próbowałam ostatnio napoju z grochu, bardzo dobrze się spienia jeśli ktoś lubi kawę i w smaku przypomina to krowie.
napój roślinny – najlepiej migdałowy mango nasiona chia malinySkładniki
Moczyłam je około 2h w mleku, następnie dodałam bezcukrowy mus z mango, kupiony podczas slow marketu. Pan, który je tworzy prowadzi małą manufakturę przetworów owocowych. Jeśli nie możecie takiego kupić, to wystarczy obrać dojrzałe mango (musi być miękkie) i zblendować, aż osiągnie postać puree, na koniec dodaje słodkie maliny czy inne sezonowe owoce.
Odznaczają się wysoką zawartością błonnika, który reguluje trawienie. Można z nich zrobić również olej, bogactwo kwasów tłuszczowych to nie jedyny powód, dla którego warto jeść nasiona chia. Zobaczcie te składniki:
- Białko ogółem – 16.54 g
- Tłuszcz – 30.74 g
- Węglowodany – 42.12 g
- Błonnik – 34.4 g
- Witamina C – 1.6 mg
- Tiamina – 0.620 mg
- Ryboflawina – 0.170 mg
- Niacyna – 8.830 mg
- Witamina A – 54 IU
- Witamina E – 0.50 mg
- Wapń – 631 mg
- Żelazo – 7.72 mg
- Magnez – 335 mg
- Fosfor – 860 mg
- Potas – 407 mg
- Sód – 16 mg
- Cynk – 4.58 mg
- kwasy tłuszczowe nasycone – 3.330 g
- tłuszcze trans – 0.140 g
źródło: https://www.medonet.pl/zdrowie/diety,chia—wlasciwosci–wartosci-odzywcze–stosowanie,artykul,1725436.html
Lubisz wegańskie przepisy? To koniecznie spróbuj mojej owsianki.