Pasta z bobu, idealna na kanapkę, a także do makaronu.

Zapisz się do newslettera


pasta z bobu

Pasta z bobu będzie pasować do kanapki i jako pesto do makaronu. Można ją zrobić z bobu świeżego jak i mrożonego.

 

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego – 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. 

źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu-aa-XCkS-BjrJ-9EYk.html

Składniki na pastę z bobu

  • bób 0,5kg
  • pietruszka 1/2 pęczka
  • koperek 1/2 pęczka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oliwa lub olej lniany 2-3 łyżki
  • sól himalajska różowa – w zależności ile lubicie
  • pieprz
  • pomidor

 

Bób gotuję około 7-9 minut, w zależności od ilości bobu w garnku, sprawdzam widelcem czy jest już miękki. Teorii na temat długości gotowania jest wiele, jedne przepisy sugerują 15 minut, inne 30min. Prawdopodobnie zależy to bardziej od tego czy jest on młody czy nie, mrożony czy świeży.  Jeśli ktoś ma problemy z trawieniem bobu, to można go tak jak inne warzywa strączkowe zamoczyć w wodzie na godzinę przed gotowanie.

Kończąc – przepłukuję zimną wodą, a gdy ostygnie zdejmuję łupiny. Do blendera wkładam bób, pietruszkę, koper, czosnek, oliwę, sól i pieprz – wszystko blenduje.

Pasta z bobu świetnie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem i pomidorem, ale można też jej użyć jako pesto do makaronu, poniżej znajduje się przepis:

 

Makaron i pesto z bobu